Det här är ett superenkelt recept på ljusa glutenfria frukostfrallor eller tekakor, som jag vid det här laget har testat flera gånger med lite variationer
Vill du ha annan smak på kakan kan du i stället för pressad apelsin öka på mängden grädde - eller ta bara mjölk - och sedan smaksätta med exempelvis mint, kakao, bittermandelarom, citron, pepparkakskryddor, kardemumma eller något annat
Riktigt, riktigt maffig och god blev den här glutenfria fruktkakan som jag lyckades åstadkomma igår. Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen - och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak
Däremot är det aldrig fel att ha något fikaaktigt på lut i frysen - varken på sommaren som är fikasäsongen framför alla andra, eller i advents - och juletid som inte kommer långt efter när det gäller fikaintensitet
1 dl mandelmjöl - ca 50 g. 3/4 dl kokosnötsmjöl - ca 45 g. 375 - 400 g ansad rabarber. 80 - 100 g vit choklad - "vanlig" eller mjölkfri. 60 g kylskåpskallt smör - vanligt, LF eller vidbehov mjölkfritt margarin. Grädda i knappt 200 graders ugnsvärme 20 - 25 minuter. 375 - 400 g ansad rabarber. 80 - 100 g vit choklad - "vanlig" eller mjölkfri. 60 g kylskåpskallt smör - vanligt, LF eller vidbehov mjölkfritt margarin
1 dl rapsolja eller smält kokosolja - jag tog det senare. 3 dl mild naturell yoghurt - jag använde LF. ca 1 dl blandade nötter - jag tog mandel och pistaschnötter som jag tål. 1 dl rapsolja eller smält kokosolja - jag tog det senare. 3 dl mild naturell yoghurt - jag använde LF. ca 1 dl blandade nötter - jag tog mandel och pistaschnötter som jag tål
och då passade jag på att göra de här goda glutenfria rutorna, som passar lika bra till fika som till efterrätt med lite vaniljsås, vispad grädde eller en kula vaniljglass
Det är inte så många av er som ger sig tillkänna - förutom några trogna som brukar kommentera -men jag kan ju se och förundras över att jag har läsare från alla möjliga hörn i världen
250 g färsk sparris - en knippa. 6 dl kraftig hönsbuljong - köpt, av tärning eller hemkokt. 250 g färsk sparris - en knippa. 2 vitlöksklyftor 6 dl kraftig hönsbuljong - köpt, av tärning eller hemkokt
Alla recept är glutenfria, och kan också göras helt mjölkfriavidbehov. Förutom godsaker till kyrkfikat bjuds där även stick- virk- och sömnadsbeskrivningar av olika slag
1 förpackning färsk kycklinglever - 450 g. 100 g kycklingfärs - resten av förpackningen gjorde jag köttbullar av, recept i övermorgon. 1 paket kalkonbacon - 100 g. 1 liten gul lök - 35 g. 1 stor vitlöksklyfta - 10 g. 2 stora ägg - 128 g. 2 dl valfri grädde - havregrädde för ett helt mjölkfritt alternativ. 1 msk Grillkrydda provencale - eller någon annan god kryddblandning som du gillar. 1 ask frysta tranbär - 225 g. 3 msk plommonsirap - eller annan fruktig sirap eller balsamico. Koka upp och låt mjukna på medelvärme utan lock ca 8 - 10 minuter. 1 förpackning färsk kycklinglever - 450 g 100 g kycklingfärs - resten av förpackningen gjorde jag köttbullar av, recept i övermorgon. 1 paket kalkonbacon - 100 g 1 liten gul lök - 35 g 1 stor vitlöksklyfta - 10 g 2 msk jungfruolivolja. 2 stora ägg - 128 g 2 dl valfri grädde - havregrädde för ett helt mjölkfritt alternativ. 1 msk Grillkrydda provencale - eller någon annan god kryddblandning som du gillar. 1 ask frysta tranbär - 225 g 3 msk plommonsirap - eller annan fruktig sirap eller balsamico. Koka upp och låt mjukna på medelvärme utan lock ca 8 - 10 minuter Det ska koka ihop och bli lite simmigt
Och om kriteriet för att få kallas Tiramisu är att den innehåller savoiardikex och att den piggar upp livsandarna - ja då uppfyller den definitivt måttet
Jag hade sett en tjusig marmorerad kaka framför mig, men tji fick jag när min choklad var lite för varm vid tillsättning och chokladsmeten därför blev tjockare och tyngre än den utan choklad
Förra året vid den här tiden skrev jag så här om Rosa Bandet, och bakade söta små Nipple Dreams. 2½ dl grädde70 g vit choklad½ dl rårörd, lättsockrad lingonsylt - köpt eller hemgjord1 gelatinblad - eller agar-agarpulver för den som inte vill äta gelatin1 tsk lingonpulver(några droppar limesaft)(lite vaniljsocker)färska, eller djupfrysta, tinade lingonLägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten
Degen gjorde jag förstås glutenfri - och den blev väldigt bra och hanterlig - men du kan välja din egen pajdegsvariant, vanlig eller glutenfri allt efter tycke och behov
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.