Du kan även sätta smak på kakan med olika bärpulver. Vill du ha annan smak på kakan kan du i stället för pressad apelsin öka på mängden grädde - eller ta bara mjölk - och sedan smaksätta med exempelvis mint, kakao, bittermandelarom, citron, pepparkakskryddor, kardemumma eller något annat
För en mjölkfri variant använder du förslagsvis yoghurt av havre eller soja, och om du inte tål nötter kan du i stället strössla med solroskärnor, melonkärnor eller pumpafrön
Garnera efter tycke och smak med vispad grädde och färska bär, eller servera separat vid sidan om. Om du är mjölkallergiker väljer du en helt mjölkfri choklad från Plamil, Organica eller Bonvita t ex
Det här är ett superenkelt recept på ljusa glutenfria frukostfrallor eller tekakor, som jag vid det här laget har testat flera gånger med lite variationer
Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen - och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak
Använder du ex vis risdryck med vaniljsmak får bullarna lite extra god vaniljsmak. De är förstås - som nästan allt glutenfritt bröd - allra godast helt färska, så frys in de bullar som inte ska ätas genast, och tina och fräscha upp dem i micro eller ugn
½ dl grädde - eller havregrädde. Gillar du inte kardemumma kan du ta kanel eller strunta i det helt. Vill du testa någon annan variant kan jag rekommendera den här med hirsmannagryn, den här med mandelmjöl och kokosmjöl, den här saftiga äppelkakan med vita bönor i smeten, här en LCHF-variant, här en äppelkakepaj, här en äppelkaka av det lite mer rustika slaget, här en äppelkaka med kolasmak och karamelliserad mjölk, här en enkel och kryddig äppelkaka, här en äppelsmulpaj med havrekokostopping och vit choklad, här en riktigt lättgjord efterrättskaka med äpplen, och här en riktig festkaka med mango och mandelmassa
Perfekt till festfika med glass eller grädde och med en drös jordgubbar eller andra färska bär till. Däremot är det aldrig fel att ha något fikaaktigt på lut i frysen - varken på sommaren som är fikasäsongen framför alla andra, eller i advents - och juletid som inte kommer långt efter när det gäller fikaintensitet
Blåbären kan bytas mot andra torkade bär, ex vis tranbär, körsbäreller russin. Jag har inte prövat, men tror säkert du kan byta ut havregrynen mot boveteflingor eller lite grövre hirsflingor om du inte tål spannmål över huvudtaget
Platta ut kakorna lite med mjölad eller oljad hand. Jag är född med tummen mitt i handen, och i dystra stunder undrar jag om jag har någon tumme överhuvudtaget
Vill du lyxa riktigt kan du servera glass eller grädde till kakan. Bred krosset - inklusive den saft som bildas - över kakan, och låt stå och safta till sig medan du sjuder ihop glasyren
Är du mjölkproteinallergiker hoppar du över oströran helt, och byter förslagsvis i stället till någon tomatröra (grovkrossade tomater som får koka ihop tillsammans med lök, vitlök, tomatpuré och någon god kryddblandning)
Du kan naturligtvis också äta crepesen som vanliga pannkakor med grädde och sylt ellerbär till. Crepes kan man som bekant äta med både söta och salta fyllningar
Du kanske tror att höstens färg är glimmande gul, flammande röd eller rostigt brun. Som gammal onkologkurator har jag på nära håll sett vad denna hemska sjukdom kan ställa till med, och vill naturligtvis bidra på mitt sätt
Degen gjorde jag förstås glutenfri - och den blev väldigt bra och hanterlig - men du kan välja din egen pajdegsvariant, vanlig eller glutenfri allt efter tycke och behov
Strö över pinjenötter eller valnötter efter halva tiden. I stället hittade jag ett paket halloumi, som fick tjänstgöra som stand-in, och det gick bra det med
Jag fick lite kyckling kvar sedan jag gjort min helstekta kyckling i ugn, och de resterna använde jag i en paj, tillsammans med broccoli, tomater, ost och senap
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.