Bönchili med choklad, öl, koriander och gräddkokt majs
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Bönchili
2
burkar
svarta bönor, á 410 g
2
st
lökar, gula
6
klyftor
vitlök(ar)
1
st
jalapeño
2
st
chili, röda
1
st
morot
4
stjälkar
bladselleri
4
msk
rapsolja
1
msk
spiskummin
salt
svartpeppar
1
burk
krossade tomater, á 400 g
1
tärning
grönsaksbuljong
1
burk
ljust öl, á 33 cl
1
msk
soja, ljus
choklad, mörk
1
st
lime, skalet och saften
Gräddkokt majs
1
burk
Majs, á 340 g
3
msk
smör
3
dl
matlagningsgrädde
salt
svartpeppar
Till servering
avokado(s)
crème fraîche
tomat, körsbärs
1
påse
tortillachips
machésallad
1
kruka
koriander
lime
Beskrivning
1. Skölj bönorna i kallt vatten. Hacka lök, vitlök, chili, morot och selleri smått.
2. Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt oljan. Stek spiskumminen i 30 sekunder och släng sedan i lök och grönsaker. Stek på hög värme tills löken är mjuk.
3. Häll i bönorna, salta och peppra ordentligt. Tillsätt sedan krossade tomater, buljong tärning, öl och soja. Låt koka utan lock på hög värme, helst i 1–2 timmar (grytan ska reduceras och bli till en riktigt kletig och underbar chili), men 30 minuter fungerar också. Var noga med att röra ordentligt då och då, annars bränner det fast!
4. Gör majsröran precis innan grytan kokat färdigt: Låt majsen rinna av i ett durkslag och stek den sedan på hög värme i en stek panna med smör. Tillsätt grädden och låt det koka ihop. Salta och peppra.
5. Bryt chokladen i bitar och vänd ned den, limeskal och limesaft i chilin.
6. Servera chilin med den gräddkokta majsen, avokado, crème fraiche, tomater, tortillachips, mâchesallad, koriander, limeklyftor och bärs.
Ta en kastrull, lägg i köttet,i med mörkölen, salt, peppar, chilin, spiskummin och agave nekatarn. Servera med gräddfil och hemmagjorda parmesan eller västerbotten chips
långkokt högrev med vitlök, mörk choklad och mörkt öl blir en mumsig chili. Till chilin är det kanongott med Guacamole, gräddfil som jag spritsade över tacoschipsen (Texas Longhorns så bäst
Krydda med kajennpeppar, paprika och vad du nu vill ha i. Helst skulle jag vilja göra en riktig chili i stil med den som Pelle från Allt om öl skrev om för en tid sen, men när tiden inte finnes så gör jag idag en budgetvariant inspirerad av Pelle's recept
En vecka över tiden kom hon med buller och bong. Garnera med resterande hallon. Kändes inte som det var länge sedan vi mitt i natten for i ilfart genom Kalmars gator mot rödljus och stopplikt
Nu har ju jag som sagt inte helt övergott till en vegansk diet så det kommer säkerligen upp recept med både ägg och/eller mjölkprodukter här på bloggen ändå, men från ochmed nu lär ni snubbla över orden mandelmjölk och tofu lite oftare än ni gjort innan
Dig som älskar choklad i mängder och jordnötter. Jag använde en väldigt liten för att få den hög, går lika bra att ta en större och göra plattare kakor
Den krispiga och salta botten i kombination med ett tjockt lager mjölkchokladtryffel är lika med MUMS =) Det är väl tur att det räcker med en liten minibit - sedan känner man sig nöjd
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.