1 ca
20 gram salt - vanligt salt utan jod eller havssalt
1 Smaksättning
(valfri): 2 lagerblad
13 msk
vit balsamvinäger
13
nejlikor
15 svartpepparkornRensa
och skär bort fula delar och blad från vitkålen. Klyv kålhuvudet längs med stammen i klyftor. Skär bort stammen. Strimla vitkålen så fint du kan för hand eller i maskin. Tvätta händerna. Lägg vitkålen i en stor långpanna eller bunke och tillsätt saltet. Massera och knåda sönder kålen med händerna så att cellväggarna i kålen går sönder så mycket som möjligt. Då vätskar sig snart kålen av sig själv. Lägg över kålen i det kärl du ska jäsa i - något som rymmer 2,5 liter typ en stor glasburk, kruka, jäskruka, stor skål av porslin eller plastburk (livsmedelsgodkänd). Tryck ner kålen så att vätskan täcker kålen. Tryck ner kålen med förslagsvis en tallrik så att den hamnar i press och så att vätskan stiger över kålen. Placera något tungt på tallriken ex. en vattenfylld skål, flaska eller burk. Ställ mörkt eller täck med svart plastsäck så att inget ljus kommer på kålen. Det är viktigt att vätska täcker kålen helt. Täcker inte kålets egen vätska så blanda en saltlag av en halv liter vatten med 10 gram salt och häll på samt rör om så det täcker kålen. Nu ska kålen stå i rumstemperatur ca 20-23 grader i 5-7 dygn. Sedan gärna lite svalare ca 16-18 grader i 7 - 14 dygn. Kallare så går det saktare och varmare så går det fortare. Kålen kan ätas direkt men poängen är ju att syra den så vänta i alla fall tills den har slutat bubbla och smakar syrligt. Då har den ph-värde under 4,1. Ta fram en stor ren syltburk med lock på minst 2 liter eller flera små glasburkar med lock. Lägg över kålen i burk eller burkar. Varva med smaksättning som lagerblad, vinäger, nejlikor och svartpepparkorn om du vill. Tryck ner och packa ihop surkålen. Toppa med lagen. Sätt på lock. Tillsätt eventuellt mer saltlag så att det täcker kålen ex. 3 dl vatten blandat med 6 gram salt. Surkålen håller sig upp till ett halvår oöppnad vid sval förvaring. Bäst är såklart att ha den i kylskåpet speciellt om du öppnat surkålsburken. I kylskåpet avstannar också jäsningen om man önskar det. Surkålen får gärna stå 1-4 veckor till om man vill och få mer smak. Men den kan även ätas direkt.
Skär köttet i tunna skivor eller strimlor. Eller sprid ut köttet på en ugnsplåt. 500 g fläskkarré, kotlett, entrecote, kalkonkött eller kycklingkött. 0,5 dl matolja eller olivolja
Skopa upp med glasskopa eller varma dessertskedar i glas Strö över frysta blåbär/hallon. Läs även andra bloggares åsikter om Vintervit Parfait, hemgjord glass, Pistagenötter, Drömgod desseret 180 g vin
Skär eller riv kålen, antingen för hand eller på maskin, vi valde maskin för det gick fortare. Frysen är nu fylld med hemmagjorda älgburgare och vad bättre passar till en hemmagjord älghamburgare än lite surkål
Bjud den till adventsfika eller julaftonsfika, och både glutenintoleranta och "vanligt folk" kommer att mumsa i sig utan en tanke på att det dessutom är allergivänligt
Jag kan av egen erfarenhet informera om att det inte är så populärt att plocka fram ägg eller en burk tonfisk när man är bland folk och keso/kesella kan man inte ha med sig en hel dag utan att det blir dåligt
så snälla maila mig eller lägg in en kommentar på ert favoritrecept. I förra veckan innan premiären för vår ONSDAGSPASTA, slängde jag ihop en liten aptitretare, som blev grymt goda
Hej på er snyggingar. Tänkte ge er ett sjukt bra tips. Jag och Fanny älskar att gotta oss, gärna varje kväll men vi väljer alltid lite nyttigare allternativ
Vallmofrö eller riven ost. Ta upp degen och dela i två lika stora delar eller till bullar. Pensla de färdigjästa bröden med ägg och strö på ost eller frö
) Det är också gott att ha bär eller skivad frukt tillsammans med krämen mellan de båda lagren. Denna tårta hade vi både på midsommarafton och på Hugos kalas
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.