Det skånska bidraget till svenskt matkulturarv, äggakagamedfläsk, är ingenting att fnysa åt. Varför inte servera er äggakagamed ett glas nypressad äppeljuice för att verkligen knyta an till den skånska historien
Servera med rårörda lingon, färska lingon som blandas med socker och knaperstekt fläsk. Putta med en stekspade från kant till mitt tills äggakakan har stannat och fått färg
Servera äggakakan toppad med det stekta fläsket och rårörda lingon. rimmat skivat sidfläsk utan svål. Stek sidfläsket i en torr stekpanna och ställ åt sidan
Servera i stekpannan på bordet medfläsket liggande ovanpå. 2 dl vetemjöl8 ägg4 dl mjölk1 tsk saltsmör att steka i400 gr stekfläsk i skivorHäll i vetemjöl i en bunke, häll i mjölken lite i taget så att det inte blir klumpar. Sätt på ugnen på 200 grader och lägg ut skivorna av fläsket på en plåt och stoppa in den i ugnen där det får steka klart
Arbeta hela tiden den stelnande smeten in mot mitten på pannan tills hela äggakagan har stelnat. Eller all smet slås i en stor stekpannaGrädda på medelhög värme i ca 10 minuter. Servera äggakagan toppad med stekt Lunchkorv som delats i 4 bitar och lingonsylt
Låt stå i kylskåp med plastfolie över i två dygn. Rensa sillen men låt benen sitta kvar. Lägg den i ättikslagen över natten eller ca 12-15 timmar (viktigt att den dragit igenom ordentligt)
När potatis och morötter är lagom lyfter jag ur nästan all sky och reducerar den i en kastrull till hälften, reder med lite mjöl och får en läckert fyllig och smakrik sås till fläskgrytan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.