1 frysta
lingon1. Stek sidfläsket i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Spara stekflottet till smeten – det ger nämligen en fin smak till äggakakan.2. Vispa samman ägg, mjöl, socker, salt och mjölk till en slät smet. Tillsätt ca 2 msk av stekflottet.3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Stek på medelhög värme i 10–12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnande smeten in mot mitten på pannan tills hela äggakakan har stelnat.4. Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek ytterligare 2–3 minuter.5. Servera äggakakan toppad med det stekta fläsket och rårörda lingon.Rårörda lingon1. Blanda lingon och socker och låt stå i rumstemperatur till sockret har löst sig. Rör då och då. Det tar ca en timme.2. Förvara i en burk i kylen.
Servera med lite rårörda lingom och kanske en liten sallad. Efter att ha tillbringat tre dagar till sjöss och ätit buffér på längden och tvären är det gott med en riktig klassiker
Hetta upp en stekpanna med smör, häll av lite smör i smeten (precis som när man gör pannkakor). Det salta fläsketoch de sötsura lingonen är utmärkta komplement till sötman i potatisen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.