Köttfärspaj med kesotäcke
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Köttfärspaj med kesotäcke

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Underbart matig köttfärspaj som mättar en hel familj, men du kan också dela i portionsbitar och fixa veckans jobbluncher. Pajen är godast ljummen.
  • Pajbotten
  • 1,75 dl (85 g) mandelmjöl
  • 4 msk sesamfrön
  • 4 msk kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 kryddmått salt
  • 3 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 ägg
  • 4 msk vatten
  • Kesotäcke
  • 225 g keso
  • 200 g riven ost
  • Köttfärsfyllning
  • ½ (55 g) gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 550 g nötfärs
  • 1 msk torkad oregano eller torkad basilika
  • salt och peppar
  • 4 msk tomatpuré, röd pesto eller ajvar relish
  • 1,25 dl vatten

Beskrivning

    Börja med att tillaga köttfärsröran.
    Stek lök och vitlök i olja på medelvärme tills löken är mjuk och fått lite färg. Lägg i köttfärsen och bryn vidare.
    Salta och peppra och rör i örtkryddan.
    Tillsätt tomatpuré, pesto eller ajvar relish – ta vad du har hemma.
    Tillsätt vattnet.
    Sänk värmen och låt puttra i minst 20 minuter medan du gör pajdegen.
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen blir som en boll.
    Har du ingen mixer går det lika bra att blanda ihop degen för hand med en gaffel.
    Kläm fast en bit bakplåtspapper i en springform (24–26 cm i diameter) och smörj botten och kanter med lite olja eller smör.
    Bred ut degen i formen.
    Använd en slickepott eller väloljade fingrar.
    Förgrädda pajbottnen i 10–15 minuter.
    Ta ur den ur ugnen och lägg i köttet.
    Blanda keso och ost och bred över.
    Grädda i 30–40 minuter i nedre delen av ugnen eller tills pajen fått fin färg. Servera med en härlig grönsallad och dressing.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.