SvartsoppaHemlighetenmed det här receptet är den stora mängden madeira, calvados och sötman. 12 tallrikar á 2 dl 2 ”korvar” Svartsoppa 5 dl vatten4 dl Madeira3 msk Socker2 Mörk oxbuljongtärning½ tsk Salt 1 tsk Malen ingefära ½ tsk Malda nejlikor 4 msk Konc äppeljuiceev. Calvados Räkna med 2
) Skölj gåskråset och lägg det i en kastrull fylld med kallt saltat vatten. Inför en skånsk gåsamiddag är det vanligt att laga svartsoppa som smaksatts med kryddor som nejlikor, ingefära och kryddpeppar, samt med något alkoholhaltigt såsom starkvin eller konjak
Övriga barn smorde kråset, berömde smaken och bad om påfyllning. Just vid detta tillfälle slapp jag överväga detta alternativ, då höstens första långlagade gryta till och med blev bättre än förväntad
kråset (alltså innehållet som ligger i påsen som i sin tur låg i ankan). När det vankas middag som denna brukar vi gå all in när det gäller tillbehören, kokt brysselkål (och Anki envisas fortfarande med att säga fel och kallar dom istället för broccoli), asiagurkor, rödkål, äppelmos, ättiksgurka, gelé, kokta bönor och naturligtvis sån där skedätarsås
jag har inte riktigt orken att stå och lägga i ingredienser i omgångar, för att allt ska få anpassad koktid, så att resultatet inte blir en soppa eller gryta med sönderkokta grönsaker och fiskbitar, bara för att jag blivit distraherad och glömt hela härligheten på spisen
Och jag som inte ens har gjort iordning varken svartsoppa, gås, eller ålagille. Inte nog med att jag har tvingat mig själv att prova surströmming, nu hamnade paltbrödet på menyn
På julafton var vi i Mariannelund hos Olofs pappa och Anette och smorde kråset, och lagom till Kalle Anka började snön falla, och sedan dess har julen varit vit
Misströsta inte — det går nämligen att byta ut mer än bara svartsoppa vid högtiden Mårten gås. För många i landet är det snart dags att duka till fest med helstekt fågel och traditionsenliga tillbehör som rödkål, potatis, vinbärsgelé och gräddig sås
Svartsoppa är inte min favorit - den ersätts med trattkantarellsoppa (recept här på bloggen). Det enda som riktigt är som det ska är den skånska äppelkakan med smörstekta kavringsmulor och äppelkompott
Gnid in gåsen med citron både på in- och utsidan. Ta ur kråset ur fågeln och torka av den. Krydda den rejält både ut och invändigt med salt och peppar och proppa fågeln full med äppelklyftor, katrinplommon och apelsinbitar
Vad säger ni, är ni sugna på en smaskig blomkålssoppa att smörja kråset och värma er med. Men is och ishalka, det har vi och det var med livet som insats vi trampade iväg på våra cyklar till jobbet i morse
Såhär i novembermörkret kan man känna för lite vitaminer och hälsofrämjande mat, och vi är särskilt förtjusta i detta recept med ångkokt lax och bulgur med persilja, tomat och lök för det är så himla gott och enkelt
Att ta rätt på en fyrakilos pippi, reda ut inälvor, koka svartsoppa, tournera potatis och svetta rödkål i tid tills gästerna kommer är onekligen ett projekt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.