1500 g
laxsida med skinn, alt 4 styckfrysta laxfiléer
smör
salt, peppar, grillkrydda, persillade
1
Potatismos:
1 Smörstekt
svamp och svartkål:
1 Stekt
lax:Skala och kvarta potatisen. Lägg den i saltat vatten och koka i cirka 10 minuter eller tills den mjuknat. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på medelvärme och rör i mjölken. Addera mer mjölk om du vill ha moset lösare. Smaka av med lökpulver och salt. Låt moset stå på varmhållning på låg värme.Tvätta champinjonerna och skär dem till kvartar. Skär svartkålen till mindre bitar. Smält smör i en stekpanna och lägg ner svampen. Stek på medelvärme tills den börjat få lite yta, lägg sedan i svartkålen. Lägg i lite mer smör om det behövs och stek tills svartkålen mjuknat. Salta ett varv.Tina laxen. Om du använder laxsida, fjälla bort eventuellt fiskfjäll med en borste eller liten kniv, behåll skinnet på och skär laxen till fyra bitar. Smält smör i en stekpanna och lägg ner laxen med skinnsidan uppåt. Stek en minut på medelvärme och vänd sedan på laxen så skinnsidan hamnar nedåt i pannan. Pudra över salt, peppar, grillkrydda och persillade. Stekt laxen till en innertemperatur på cirka 52°C. Servera med moset samt smörstekt svamp och svartkål.
800 g laxfilé, i bit. 1Potatissallad900 g färskpotatis 1 dl olivolja 1 citron, rivet skal och saft 1 knippe färsk persilja, hackad 1 knippe gräslök, hackad 1 citron, i halvor 300 g grön sparris (gärna lite tjockare) olivolja salt peppar
Det receptet, på smörstekta morötter och potatis medstektlax, kommer här. Jag nämnde i ett tidigare inlägg att vi åt ett lite lyxigare äppelmos som tillbehör till stektlaxmedsmörstekta rotfrukter
Servera laxen tillsammans med kokt potatis, citrongräddsås och sallad. Ta ut och tina laxen. Lax. Smaka av med lite salt och peppar och riv i citronskal och smaka av med citronsaft
Skar den i större bitar ochstekte den sedan i smör tills den fick en krispig yta. Vill du ha en krispigare yta på laxen så kan du panera den med panko ( Asiatisk ströbröd, finns blad asiakiska produkter i affärerna ) ger en jätte fin och krispig yta
Smält en stor klick smör i pannan och ha ner laxfiléerna. Skär bort skinnet från laxen om den har det. Blanda grädde med maizena och chipotlepasta och ha ner i pannan
Salta och vitpeppra laxbitarna på båda sidor och låt dra en stund. Lax är aldrig fel. Med enkla medel blir det en mycket god och lite ”lyxig” känsla en vanlig lördagseftermiddag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.