1 Vetedeg30
g jäst 200 g mjölk (2 dl) 450 g vetemjöl (7,5 dl) 55 g ägg (1 st) 3 g salt (0,5 tsk) 5 g malen kardemumma (1 msk) 100 g smör, rumsvarmt 45 g strösocker (0,5 dl) 40 g farinsocker (0,5 dl)
1 Fyllning120
g farinsocker strö (1,5 dl) 16 g kanel (3 msk) 150 g smör, rumsvarmt 1 ägg till pensling
1 Frosting60
g smör (rumsvarmt) 130 g florsocker (1,75 dl) 150 g färskost 5 g vaniljpulver (0,5 msk)Vetedeg
Smula jästen i bunken till din degblandare. Värm mjölken till fingervarmt och slå över jästen och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter lite i taget av smöret. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan. Lägg ut degen på ett mjölat bord och täck med bakduk. Låt vila 20-30 minuter. Smörj sidorna på en ugnssäker form, ca 32 x 22 cm.Täck bottnen med bakplåtspapper. Utkavling och fyllning
Rör ihop ingredienserna till fyllningen, gärna i en maskin med vinge. Kavla ut degen till en platta, 50 x 30 cm. Rulla med lite spänning ihop till en rulle från långsidan. Dela degen i 15 bitar och lägg bitarna i formen. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, det tar 1,5–2 timmar. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla bullarna med ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen 25 - 30 minuter, bullarna ska få en fin gyllenbrun färg. Ta ut bullarna från ugnen och låt svalna en liten stund. Frosting
Vispa med en elvisp ihop smör, vaniljsocker och färskost. Tillsätt lite i taget av florsockret och vispa till en luftig frosting. Bred på lite frosting på varje bulle och låt svalna.
Denna kakan är en riktig höjdare. Besök av kusiner och släkt från USA. Vi åkte sen tillVinga en sväng. Kör detta i en blender till en smulig mördegssmet
Klä en långpannamed bakplåtspapper. Drag kakan ur pannan med hjälp av pappret och lägg på ett galler. Låt kakan svalna under långpannan och skär den sedan i rutor
Bred ut smeten jämnt ilångpannan. Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljsockreti en skål. Den här veckan var minsista arbetsvecka på kyrkogården för den här säsongen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.