Värm mjölken fingervarm, 37°C. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter. Häll över lite av den ljumna degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt sedan resten av mjölken.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och nästan allt vetemjöl. Spara ca 0,5-1 dl vetemjöl till utbakningen. Knåda sist in margarinet.
Arbeta samman degen för hand ca 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och gör att degen jäser bättre. Degen skall jäsa till ungefär dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Låt degen vila någon minut på bakbordet, så att spänningen i degen släpper.
Blanda ingredienserna till kanelfyllningen och rör den smidig.
Kavla ut degen till en 0,5 cm tjock avlång kaka, ca 35 x 60 cm. Bred på fyllningen på degen. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt. Skär rullen i ca 30 bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck över med bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter på dragfri plats.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 5-6 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Sätt ugnen på 160°C. Smörj och mjöla en rund bakform med avtagbara kanter (26 cm). Vispa margarinet och sockret tills det är vitt och poröst med elvisp
10 – 12 våfflor. Våfflor. Alla älskar väl våfflor. Speciellt insnöade sportlovs-barn skulle jag tro. Jag var iväg tidigare idag på förmiddagen till norra Öland och hade lovat barnen att vi skulle grädda våfflor när jag kom hem
Idag har jag bakat bullar, det finns några tips på hur man kan göra för att få de på bästa sätt, att man ska använda sig av rumsvarmt smör och inte smält är nog en generationsfråga, min mamma skulle aldrig baka bullar så trots att hon tycker att mina bullar är luftigare än hennes, gamla rutiner är svåra att bryta
Söta saker har en bakutmaning varje månad, och denna månads tema var Bästa bullen. Snart stundar Kanelbullens dag, och eftersom bullarna var slut i frysen fick helt enkelt renoveringen vänta och jag tog en bakdag istället
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.