12 tsk
palmsocker (kan ersättas med 1 tsk vanligt socker)
11-2 tsk
fisksås
11 buljontärning
(gärna höns) utspädd i 1 dl vatten
1800 ml
kokosmjölk 1-3 msk röd curry 2-3 kycklingfiléer 1 förp bambuskott (ca 400 g) 100 g haricots verts (eller sockerärtor) 1 röd paprika 2 morötter 3-4 kaffirlimeblad 3 kvistar söt basilika (kan uteslutas) 2 tsk palmsocker (kan ersättas med 1 tsk vanligt socker) 1-2 tsk fisksås 1 buljontärning (gärna höns) utspädd i 1 dl vattenBörja med att reducera kokosmjölken. Häll bara hälften av kokosmjölken i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20-30 minuter beroende på kvalitén på kokosmjölken. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen. Ibland lyckas man inte få den att skära sig men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar och kokas en stund så är det bra. Blanda röd curry i kastrullen med den reducerade kokosmjölken, fräs under omrörning tills det bildas ännu mer olja. Nu kommer oljan få en härlig röd färg av curryn. Tillsätt kycklingen och fräs den en stund. Blanda i resten av kokosmjölken, bambuskott, fisksås, palmsocker, limeblad, buljong och låt koka under lock i ca 10-15 minuter. Hacka grönsakerna som ska i grytan och bland ner dem. Låt puttra i ca 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås, curry eller salt. Stäng av värmen, blanda i basilikablad. Servera med ris.
Tillsätt kål, morötter och stek en stund tills de mjuknar, ca 5-6 minuter. Pensla vårrullarna med olja och baka mitt i ugnen i ca 10-15 min. Öppna sedan luckan och vänd på dem och baka i ytterligare ca 10-15 min. ca 10-15 min Öppna sedan luckan och vänd på dem och baka i ytterligare ca. 10-15 min Du kan frysa in vårrullarna, de håller sig i frysen upp till
4 12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten) 150 - 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra) 4 schalottenlökar 2 msk finhackat citrongräs 8 - 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime) 4 tsk finhackad stark chilifrukt 2 - 3 skivor galangal rot (alt ingefära) 400 g skalade räkor 1 dl färskpressad limejuice 4 tsk asiatisk fisksås 4 tsk sweet chilisås Lägg till i inköpslistan
4-6 portioner. 1/2 röd paprika. 1-1½ msk potatismjöl. 4-6 portioner. 1/2 röd paprika. 1-1½ msk potatismjöl. Den här soppan skulle jag nog kunna äta varje dag tror jag
1150-200 g wokgrönsaker. 10,5-1 msk currypasta (eller efter smak). 1150 g kycklingfilé 150-200 g wokgrönsaker 0,5-1 msk currypasta (eller efter smak) 1 dl kokosmjölk 1 dl vatten 1 dl kokt rårisSkär kycklingen i strimlor och stek dem på måttlig temperatur
Finhacka vitlök och stek tillsammans med den röda currypastan i olja i en minut. 2-3 msk röd thai currypasta (beroende på styrka och salthet). 500 g kycklinglårfilé 2 klyftor vitlök 2-3 msk röd thai currypasta (beroende på styrka och salthet) 150 g haricots verts 2 tsk fisksås 2 tsk rörsocker 1 kruka thaibaslika 1 lime, i klyftor neutral matolja, att steka i nykokt jasminris, till servering
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.