Jag har länge försökt få till den där perfekta fiskgratängen. Jag har läst recept, provat olika sorters fisk, vart ambitiös och verkligen gjort gedigna försök att få till den där saftiga, mjuka och välkryddade kombinationen
Min känsla är att runt var tionde fisk jag filear har mask, men det kan säkert bero på varifrån fisken kommer, fiskart, hur snabbt den rensas och liknande
Här är det två entusiaster som kör till auktioner i Göteborg tidig morgon för att få färsk fisk i disken, och sedan både tillaga den under sin lunchrevering och sälja färskt till fisklystna kunder som jag
Koka upp och slå över grädden. Skär fisken i bitar och lägg i grytan. Det lyxades även lite extra när fröknarna från Umeå var på besök så vi åt den här goda glassen till efterrätt
Servera fisken och såsen tillsammans med ris eller potatis med en grönsallad. Fyll fisken med dill, citron skivor och citronpeppar och grilla sedan i nedre delen av ugnen ca 1 timme på 125 grader, för en fisk på ca 1 kg (Tiden skiljer sig efter fiskens storlek)
Tack snälla Johan för denfinafisken. Tillsätt buljongen och grädden. godare blir den. Det var inga problem, jag fick den t o m gratis så nu har jag fått ca 4 kg fin torsk och hälleflundra styckade i fina filébitar
Fräs den i smör i en tjockbottnad gryta. Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker och soja. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min
Det funkar inte att värma den här såsen, inte för mig i alla fall så ät den direkt eller ljummen. Värm på svag värme under ständig vispning tills röran tjocknar men den får inte koka
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.