All världens mat  | SVT recept.
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Mustig färskostdip till endiver och kex
  •  
  • Smakerna från spansk mojo verde går igen i den här dippen, som smakar lika bra på friska endiver som på goda kex.4-5 personer
  • 1 kruka färsk koriander
  • 200 g naturell färskost, t ex Philadelphia
  • 2 dl creme fraiche, 34 %
  • 2-3 vitlöksklyftor, helst färsk
  • 1 tsk malen kummin
  • salt
  • ev lite olivolja
  •  
  • rostade solroskärnorServering
  • endiveblad, goda små kex1. Kör korianderbladen (det gör inget om lite stjälkar kommer med) mosigt i matberedare. Tillsätt ost, creme fraiche, pressad vitlök och kummin och kör till en grönprickig dip. Smaka av med salt och ev lite olivolja, strö över rostade solroskärnor och servera med tillbehören. Mellanösternsallad med varmrökt lax och kikärter
  • Lättlagat, fräscht och smakrikt med inspiration från Levanten, där kikärter, mynta, persilja och citron ofta får prägla maten. Laxen kan bytas mot kyckling för den som vill.
  • 4 personer:
  • 500-600 g varmrökt lax eller annan varmrökt fisk
  • 2 burkar kokta kikärter à 400 g
  • 1 liten apelsin
  • 1 knippe salladslök eller 1 späd purjo
  • 1 tsk malen kummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 dl (löst packade) myntablad, finstrimlade
  • 1 dl (löst packade) bladpersilja eller basilika, finstrimlad
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 msk sherry- eller vitvinsvinäger
  • en knivsudd cayennepeppar
  • 4 msk matyoghurt, 8-10% fett
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • en påse småbladig sallad av spenat, rucola, mache etc, ca 70 g
  • 1. Skölj kikärterna väl i durkslag, låt rinna av. Skala och skär apelsinen i små bitar, strimla löken fint. Lägg kikärterna i en skål, pudra över kummin och koriander. Vänd försiktigt ner apelsin, lök, mynta och persilja.2. Vispa ihop citronskal, vinäger, cayenne, yoghurt och olivolja till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner dressingen i kikärtssalladen.3. Arrangera kikärter, småbladig sallad och bitar av fisken på fyra tallrikar och servera.
  • Toscagratinerad frukt
  • Den klassiska toscaröran är minst lika god när den får toppa frisk, färsk frukt som ovanpå en tårta. Frukten kan du variera men den bör vara ganska fast.
  • 4 personer:
  • 2 äpplen, gärna lite syrliga
  • 2 sharonfrukter
  • 75 g smör
  • 75 g flagad sötmandel
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 3 msk mjölkServering:
  • vaniljglass, sorbet eller vispad grädde
  • 1. Sätt ugnen på 225°. Skala, kärna ur och tärna äpplena, skölj och tärna sharonfrukten. Fördela frukten i fyra ugnsfasta portionsformar, eller lägg i en större form.2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mandel, socker, vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning, fördela sedan smeten över frukten. 3. Grädda formarna mitt i ugnen till vacker färg, ca 10 min. Servera med något av tillbehören.
  •  
  • DRYCKERTill tilltuggen
  • 2013 Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer, Chile, nr 6680, 77 kr
  • eller
  • 2013 Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve, Frankrike, nr 5244, 101 kr
  •  
  • Till varmrätten
  • 2013 Trio Chardonnay Pinot Grigio Pinot Blanc, Chile, nr 2196, 81 kr
  • eller
  • 2014 Mulderbosch Rosé, Sydafrika, nr 6077, 81 kr
  •  
  • Till desserten
  • 2013 Nivole, Italien, nr 7787, 76 kr/37 cl
  •  
  • Alkoholfritt:Till tilltuggen
  • 2013 Jacob's Creek Unvined Riesling, Australien, nr 1935, 59 kr
  •  
  • Till varmrätten
  • 2012 Jus de Pommes Artisanal Pétillant, Frankrike, nr 1990, 39 kr
  •  
  • Till desserten
  • Toselli Spumante, Italien, nr 1996, 34 kr

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.