Smakerna från spansk mojo verde går igen i den här dippen, som smakar lika bra på friska endiver som på goda kex.4-5 personer
1 kruka
färsk koriander
200 g
naturell färskost, t ex Philadelphia
2 dl
creme fraiche, 34 %
2-3 vitlöksklyftor,
helst färsk
1 tsk
malen kummin
salt
ev lite olivolja
rostade solroskärnorServering
endiveblad, goda små kex1. Kör korianderbladen (det gör inget om lite stjälkar kommer med) mosigt i matberedare. Tillsätt ost, creme fraiche, pressad vitlök och kummin och kör till en grönprickig dip. Smaka av med salt och ev lite olivolja, strö över rostade solroskärnor och servera med tillbehören. Mellanösternsallad med varmrökt lax och kikärter
Lättlagat, fräscht och smakrikt med inspiration från Levanten, där kikärter, mynta, persilja och citron ofta får prägla maten. Laxen kan bytas mot kyckling för den som vill.
4
personer:
500-600 g
varmrökt lax eller annan varmrökt fisk
2 burkar
kokta kikärter à 400 g
1 liten
apelsin
1 knippe
salladslök eller 1 späd purjo
1 tsk
malen kummin
1 tsk
malen koriander
1 dl
(löst packade) myntablad, finstrimlade
1 dl
(löst packade) bladpersilja eller basilika, finstrimlad
rivet skal av 1 citron
1 msk
sherry- eller vitvinsvinäger
en knivsudd cayennepeppar
4 msk
matyoghurt, 8-10% fett
3 msk
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
en påse småbladig sallad av spenat, rucola, mache etc, ca 70 g
1. Skölj
kikärterna väl i durkslag, låt rinna av. Skala och skär apelsinen i små bitar, strimla löken fint. Lägg kikärterna i en skål, pudra över kummin och koriander. Vänd försiktigt ner apelsin, lök, mynta och persilja.2. Vispa ihop citronskal, vinäger, cayenne, yoghurt och olivolja till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner dressingen i kikärtssalladen.3. Arrangera kikärter, småbladig sallad och bitar av fisken på fyra tallrikar och servera.
Toscagratinerad frukt
Den klassiska toscaröran är minst lika god när den får toppa frisk, färsk frukt som ovanpå en tårta. Frukten kan du variera men den bör vara ganska fast.
4
personer:
2 äpplen,
gärna lite syrliga
2
sharonfrukter
75 g
smör
75 g
flagad sötmandel
1 1/4 dl
strösocker
1 1/2 msk
vetemjöl
3 msk
mjölkServering:
vaniljglass, sorbet eller vispad grädde
1. Sätt
ugnen på 225°. Skala, kärna ur och tärna äpplena, skölj och tärna sharonfrukten. Fördela frukten i fyra ugnsfasta portionsformar, eller lägg i en större form.2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mandel, socker, vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning, fördela sedan smeten över frukten. 3. Grädda formarna mitt i ugnen till vacker färg, ca 10 min. Servera med något av tillbehören.
DRYCKERTill tilltuggen
2013 Cono
Sur Bicicleta Gewürztraminer, Chile, nr 6680, 77 kr
eller
2013 Gustave
Lorentz Gewurztraminer Réserve, Frankrike, nr 5244, 101 kr
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.