För ett tag sedan så lagade Håkan till en apelsinsås som vi hade till helstekt kyckling och en varm sallad med bland annat potatisklyftor, brysselkål, granatäpple och (hör och häpna
Vispa ur pannan med vatten (spara till såsen). Tänkte att jag skulle ta och dela med mig av receptet på anka med apelsinsås som vi hade som huvudrätt på nyårsafton, eftersom det skulle kunna passa bra att laga nu när det stundar trettondagshelg
Nya smaker och nya ingredienser är alltid kul, som svart vitlök till exempel. Jag använde vitlöken i en apelsinsås smaksatt med bland annat stjärnanis, chili och ingefära
Tillsätt soya. Gnid in ankan med örtoljan och låt stå minst ett dygn i kylen. När du kan dra av en klubba utan något direkt motstånd är ankan färdig att servera
Smält smöret, pressa i vitlöksklyftorna, sockret, riv ner zesten och pressa i juicen av apelsinen, tillsätt fond, soja, timjan, vinäger, cointreu, grädde och creme fraiche
Toppa köttet med apelsinfiléerna och servera tillsammans med potatis och grönsaker. Skär skåror i fettkappan på ankan, smaksätt med salt och svartpeppar
När du skalat apelsinerna så skär du ut apelsinfileer att garnera tillankan och apelsinsåsen. Du lagar du ankan i god tid och skär ut delarna som filé och lår (dessa värmer du sedan på försiktigt samt toppa med varm sås till servering)