Blanda till en tjock pannkaksmet. Låt stå övertäckt i varm rumstemperatur tills du vaknar. Den ska ha bubblat upp ordentligt nästa dag.
Deg
Blanda med händerna en lös deg av surdegstartern, mjöl och vatten.
Låt degen ligga och gå upp i ”autolys” i 40 min (mjölet äter upp vätskan).
Second Mix
Tillsätt salt och vatten. Arbeta och dra degen elastisk i degbunken med händerna. Brukar vara ett par 6-7 varv upp och ner. Olja in en plastlåda lätt med matolja i botten och sidorna. Häll över degen i plastlådam och låt jäsa övertäckt i 35 minuter.
Bulka (detta gör degen elastisk och luftig)
Dra degen och vik in alla fyra ändarna mot mitten. Upprepa proceduren 5 gånger med 30 minuter mellanrum.
Shape och gonatt
Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i 2, forma med lätt hand till 2 runda degar, jäs/låt vila övertäckt på bänken i ca 35min.
Sista shaping
Här kan man ta hjälp av ytterst lite mjöl på bakbordet. Vik degen och forma till 2 st runda fina degämnen. Lägg upp i mjölade jäskorgar – sätt in i kylen lägg på en ”filt” och säg gonatt.
Gomorron & Grädda
Ta ut och låt bröden stå i rumstemperatur i 40 minuter innan gräddning.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in 2 bakplåtar 1 för bröden och en för hett vatten/ångeffekt så man får en härlig skorpa.
Stjälp upp bröden på bakplåtspapper och snitta dem med ett rakblad lite konstnärligt.
Ta ut en varm plåt och kasa över bröden snabbt, daska in dem i ugnen 10 minuter på högsta värme. Tillsätt cirka 1 dl vatten snabbt på den understa plåten (ånga bildas som ger brödet en extra skjuts uppåt) och stäng luckan.
Sänk värmen till 225-230 grader och baka av i ytterligare 35-40 minuter till en frasig brun skorpa.
Nu kommer det viktiga, låt brödet vila på ett galler efter bakning minst 30-40 min. Vet det är svårt, men annars finns risken att brödet pressas ihop när man skär det varmt!
Som jag berättade så fick jag en rågsurdegsgrund häromdagen som är över 100 år gammal. Hur kul som helst och nu har vi också testat att baka med det, eller rättare sagt, min sambo har bakat
Jag har helt och hållet snöat in på surdegsbröd just nu. Det var verkligen länge sedan jag gjorde ett "vanligt" bröd men det är något visst med surdegsbröd
Det är få saker i brödväg som är godare än ett riktigt färskt och gott surdegsbröd. Det tar (som alla surdegsbröd) några dagar att göra, men sätt igång surdegen ikväll så är det förhoppningsvis bak-klart till helgen
Häll 8 dl kokande vatten över havregrynen i assistenten. Låt svalna till fingerljummet. Lös upp jästen i 2 dl ljummet vatten och häll i det och surdegen
Det är ju så gott med färskt surdegsbröd, älskar när kanten är lite knaprig, supergott. Nu har jag för första gången testat min nya assistent Ankarsrum som jag vann i en tävling för några veckor sedan
Jag bakade Ingeborgs surdegsbröd efter ett recept som jag hittade på matklubben. Förra gången som jag bakade bröd med min hemmagjorda surdeg överträffade slutresultatet min förväntan
Baka lite gott syrligt dinkel surdegsbröd i veckan, tog 3 dagar, men den mesta tiden är jästid. När jag bakar bröd nu för tiden försöker jag så ofta det går att använda Wästgötarnas mjöl
Surdegsbröd på vete. Surdegsbröd på vete. Jag har hört både bra och mindre bra saker om surdegen på burk som säljs i matvaruhandeln sedan några år tillbaka
Vet ni vad, jag har så smått fått pippi på att baka glutenfritt surdegsbröd. En skiva nybakat glutenfritt surdegsbröd med ost och en driva havtornsmarmelad från
1 påse jästmix för surdegsbröd. Receptet gäller för 2 st 1 påse jästmix för surdegsbröd 4 dl grovt rågmjöl 7 dl vetemjöl special 5 dl Arla® mild yoghurt naturell 1 msk stött kummin ½ tsk salt 50 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt 2 msk brödsirap
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.