2 tsk
vaniljsocker och/eller annan smaksättning, se nedan.
Beskrivning
Fyllning
Mät upp smöret och skär i små kuber och låt bli rumsvarmt.
(Vid smaksättning med choklad:
Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen.)
Lägg äggvitor och socker i en skål.
Sätt skålen i ett vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält(en temperatur på ca 65 grader) vispa med en handvisp mellan varven. Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på skålen.
Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Tar ca 5-15 minuter beroende på mängden maräng. Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.
Sänk till medelhastighet och vispa sedan ner en kub i taget av smöret. Blir krämen grynig fortsätt vispa på samma hastighet i ett par minuter så förvandlas den allt som oftast till en jämn och luftig kräm. Skär sig smörkrämen kan det bero på att smörets temperatur inte är precis rätt. Är blandningen för varm ställer du in skålen i kylen en stund för att sedan vispa upp den igen. Om blandningen istället är för kall kan du värma den försiktigt över vattenbad och sedan vispa igen.
Tillsätt vaniljsockret och/eller annan smaksättning, se förslag nedan. Smaksättningen bör vara rumstempererad och tillsättas lite i taget
Vaniljsockret kan bytas ut eller kombineras med annan smaksättning.
Förslag:
Valfri smält choklad, valfri essens (t.ex. päronessens), valfri sylt, Nutella, Lemon curd, 1-2 tsk citronkoncentrat eller saft från ½ citron, puré (t.ex. sila mixade hallon). Tillsätt lite i taget tills du uppnått önskad smak.Tillsätter du citron som smaksättning tillsätt det då i början med äggvitorna och sockret. Andra smaksättningar tillsätts sist som till exempel choklad/nutella/lemoncurd/sylt/bär eller liknande. Smaka av tills du får smaken du vill ha. Väljer du sylt som smaksättning rekommenderar jag att pressa sylten genom en sil och endast använda saften du får. Har märkt att med vissa smaksättningar ser krämen ut att skära sig men den smakar jättegott så då passar den bäst som tårtfyllning då den inte blir så snygg på cupcakes. Lemon curd blandar sig riktigt bra med marängsmörkräm.
som saft och spädas med vatten, eller till drinkar och späda med kolsyrat vatten/läsk. Men vi testade iallafall Rabarbersirap som jag hittat recept till i en Allers-tidning
Nä, det är inte så att vi ska äta så mycket som tolv rätter av varje, jag tänkte bara ge mina bästa tips från arkivet så ni får lite inspiration till nyårsmaten
Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt mixa tills smeten har gått samman ordentligt, smaka av så du är nöjd med romsmaken annars tillsätter du en skvätt till
Jag älskar mandel och det är en favoritingrediens i varm mat, sallader, bröd, kakor, desserter. Det här brödet kom till när jag ville göra en filmjölkslimpa till middagens soppa, men saknade både filmjölk och bikarbonat
Tillsätt socker och låt sockret smälta och få en ljusbrun färg. Till dessert hittade jag det här receptet som jag provade för första gången, riktigt gott – en lätt dessert som man inte blir så där äckligt mätt av
Det blir inga stora dessertertill var och en men det är så jag vill ha det. Ställ bort kastrullen ifrån värmen och lägg i gelatinet, se till så det löser sig
Vi är ju inga godisråttor i den här familjen, kakmonster ja, men godis, nope, det kan ligga här hur länge som helst ochtill slut får jag oftast slänga det
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.