Baconlindade kycklingrullader fyllda med pesto, fetaost och basilika. Servera på en bädd av potatisgratäng. Festmåltid allt-i-ett!
Ingredienser
Potatisgratäng
– 800 g kokt fast potatis
– ½ purjolök
– 2 vitlöksklyftor
– 2 msk smör
– salt, svartpeppar
– 1½ dl riven lagrad ost, 31%, t ex västerbottensost
– 3 dl vispgrädde
Rullader
– 8 tunt skivade kycklingbröstfiléer
– 150 g mosad fetaost
– ¾ dl röd pesto
– färsk basilika
– 1 paket skivad bacon à 140 g
– 2 msk smör
Garnering
– färska örter, t ex timjan
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skiva potatisen, strimla purjon, finhacka vitlöksklyftorna. Fräs i smör i stekpanna utan att det tar färg.
3. Varva potatis, lök, vitlök och kryddor i en smord ugnsform. Slå på grädden. Strö över riven ost. Gratinera ca 15 minuter.
4. Lägg ut kycklingfiléerna plant på en skärbräda. Mosa fetaost en med en gaffel och fördela på kycklingen. Bred pesto på osten och toppa med basilikablad.
5. Rulla ihop köttet från kort sidan till rullader. Vira bacon skivor runt, fäst med tandpetare om det behövs.
6. Bryn rulladerna runt om i smör i en stekpanna. Placera dem på potatisgratängen och gratinera i ugnens mitt 15–17 minuter. Garnera och servera.
Kockens tips
Fetaosten kan bytas ut mot mozzarella för en mildare smak.
Här är det bra att använda sig av tunn färdigskivad kycklingfilé.
Istället för att använda kokt potatis, går det bra att skiva rå potatis, koka 5 minuter i grädden och sedan hälla ner i formen och gratinera. Då blir ugnstiden ungefär densamma.
Häll på grädden. Ta ur filén ur stekpanna och häll på crème fraîche och färskosten. När potatisen blivit mjuk i ugnen tar man ut den och lägger på fläskfilén
Då tändes grillen och på den blev det fylld lövbiff och naanbröd till detta krämig potatisgratäng. Det var lite dåligt väder på dagen, men på eftermiddagen kom solen
Strö på ost. Sätt ugnen på 225°. Koka den på svag värme i mjölk, salt, peppar och muskot ca 10 min. Grädda potatisgratängen mitt i ugnen ca 20 min, eller tills potatisen är mjuk
"Det smakar som på restaurang" påpekade Mats när han åt gratängen första gången. Den här enkla och lite annorlunda potatisgratängen passar extra bra till grillat
I helgen lagade jag ju tjälknöl på älg, med potatisgratäng och svampsås. Hittade receptet på Kokaihop. Jag lagar inte potatisgratäng ofta, mycket för att jag tycker de färdiga är goda nog de tillfällen vi äter potatisgratäng, och för att jag inte tycker jag brukar lyckas lika bra som andra med gratängen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.