400 gram
fläskkött som skinkstek, kotlett eller fläskfilé
14 msk
vitvinsvinäger
11
äggvita
12 msk
maizena
12 klyftor
vitlök
11 röd
spansk chili
13 cm
färsk ingefära
12 krm
salt
14 msk
olja som solrosolja
12
morötter
11 röd
paprika
11 grön
paprika
12 dl
färska böngroddar, 1 litet paket
11 liten
purjolök
11-2
rödlökar
1200 gram
vitkål
1 WOKSÅS:
1 tsk sesamolja
12 msk
hoisinsås
10,5 dl
ljus soja eller 2 msk kinesisk mörk soja
11,5 dl
vatten
11 buljongtärning,
kött eller kycklingSkala och hacka vitlök (eller pressa). Lägg i en stor skål. Skala och hacka ingefära fint. Lägg i skålen. Skölj och dela chili på mitten längs med. Skrapa ur frön och skär bort det vita. Strimla chilin fint. Lägg i skålen. OBS var försiktig så du inte petar dig i ögat efter du hackat chili. Ta undan hälften av vitlöken, ingefäran och chilin i en annan skål. Strimla fläskköttet och blanda i skålen med hälften av vitlök, chili, ingefära. Rör i vinäger, äggvita, maizena samt salt. Hit kan du förbereda och ha att marinera i kylen. Förbered grönsakerna: Skölj, rensa och skär grönsaker i lagom bitar samt lägg på en bricka: skala, dela och slanta morötter; skölj och skär paprikorna i bitar ca 3x3 cm bitar; dela och skölj purjolök och strimla den; skala och dela lök samt skär i klyftor; skär loss en bit vitkål (ca 1/4 huvud) dela i klyftor samt strimla kålen. Skölj färska böngroddar i ett durkslag. Låt rinna av. Sätt på ris om du vill ha det till. Eller koka nudlar, kyl och ställ åt sidan. Dags att göra woken: hetta upp en wokpanna eller stor stekpanna och/eller kastrull. Har du ingen wok så kan du steka du lite i taget på hög värme i en stekpanna och lägga över efter hand i en större kastrull. Hetta upp 1 msk av oljan i woken som ska vara riktigt het. Fräs hälften av fläskköttet i woken. Lägg över på en tallrik. Tillsätt en msk olja och fräs resten av fläsket. Lägg över på tallriken med resten av fläsket till senare. Tillsätt resten av oljan och rör i vitlök, ingefära och chili. Rör runt och fräs någon minut. Tillsätt slantade morötter. Fräs en minut och rör någon gång. Tillsätt paprika. Fräs en minut och rör någon gång. Tillsätt vitkål. Fräs en minut och rör någon gång. Tillsätt rödlök. Fräs en minut och rör någon gång. Tillsätt böngroddar. Fräs en minut och rör någon gång. Blanda woksåsen i en skål. Rör ihop sesamolja, hoisinsås samt soja och salt. Lös upp buljongtärningen i ett glas (1,5 dl) hett vatten. Tillsätt woksåsen och kycklingbuljongen. Tillsätt fläskköttet, blanda och låt puttra någon minut tills fläskköttet är helt genomstekt. Rör runt och smaka av fläskwoken med hoisinsås, soja samt salt. Servera fläskwoken med jasminris eller blanda med kokta nudlar.
Sötsur sås1,5 dl ananasjuice 1 msk majsstärkelse 2 msk soja 1 msk vitvinsvinäger 1 msk honung, flytande 1 röd chilifrukt, finhackad (eller mindre om du inte vill ha så stark smak) 1 liten burk ananasringar, skurna i mindre bitar
Vispa ihop woksåsen och tina paketet med haricots verts. Låt wokgrönsakerna rinna av i ett durkslag. Om du vill kan du även låta der kokta riset steka med i woken
Det som gör den här woken alldeles magisk är såsen på soja, honung, ingefära, risvinäger med mera. Här kommer hemligheten hur du får till woken så att den smakar sådär direkt hämtad från thaistället
Honung, färsk ingefära, rotfrukter och rosmarin trollar fram fantastisk smak på den helstekta och benfria fläskkotlettbiten, man kan också använda fläskfilé, men då måste man korta ner koktiden och jag tycker att det blir mera smak på skyn med helstekt fläskkotlett utan ben
Klart att servera med potatis och grönsallad. Ca 1,4kg fläskkött benfritt. Ca 1,4kg fläskkött benfritt 1 brk champinjoner ca 400 g 5 dl mellangrädde 2 buljongtärningar 1 dl soja 1,5 dl lingonsylt 1 dl syltlök
servera woken i rostat pitabröd med lite sweet chili blandat med creme fracihe. Man kan även ha frysta wokgrönsaker i som man också steker upp, men jag har problem att hitta en blandning som inte innehåller baljväxter eller vattenkastanjer
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.