En av mina turkiska favoritmaträtter är Sarma, eller vinbladsdolmar som det heter på svenska. Maria som var på semester i Side i början av sommaren hade en tjejmiddag med medelhavstema och gjorde då vinbladsdolmar
Idag blev det grekiska vinbladsdolmar som är vanliga när man äter grekisk meze. Vinbladsdolmar 4port. När jag var och handlade förra veckan såg jag vinblad i burk och då blev jag lite nyfiken vad man skulle kunna göra med bladen
Pilligt jobb är bara förnamnet men äntligen har jag gjort mina första egna vinbladsdolmar. Dags att ta tag i jobbet, en gång för alla, och göra de där första egna vinbladsdolmarna
Blötlägg riset i varmt saltat vatten i 10 minuter. Häll av vattnet och skölj riset. Förbered fyllningen. Stek lök, vitlök och pinjenötter på låg värme och tillsätt riset och låt det steka i 5 minuter
Skölj riset noga och väl och låt stå cirka 20 minuter, gärna längre. Skölj vinbladen om det behövs. Blanda köttfärs, den hackade löken, köttfärsen, mynta och persilja
Ibland kan en burk med färdiga vinbladsdolmar vara en räddning på middagsmaten. Ca 10st VinbladsdolmarKrispsallad1st Tomat i klyftor1/2st Röd paprika i bitar2st Citronklyftor1/2st Röd lök10st KalamataoliverLite färsk basilikaLite olivolja att rippla över salladenSalt & svartpeppar från kvarnLite rostad baguette eller liknandeVitlöks & myntayoghurt. Ca 10st Vinbladsdolmar
Foto. Theres Lundén. I våra trädgårdar växer alltid minst en vinranka. I skogsträdgården är det för vindruvornas skull, men i tillsammansodlingen är det för vindolmarnas skull
Lägg vinbladsdolmarna i en ugnsform och tillsätt 2 dl vatten och lite olivolja. När jag kom hem förra onsdagen från Turkiet hade mamma varit så snäll och använt vinbladen i mitt kylskåp
Idag blev det vinbladsdolmar. Ska testa nästa gång det vankas vinbladsdolmar hemma. VINBLADSDOLMAR - FÖRSTA FÖRSÖKET300 g vinblad (vakuumförpackade i saltlag), sköljda och "uppvikta"3 dl basmatiris (välj hellre något klibbigt ris, vi hade dock inte något annat hemma)1 finhackad gul lök2 finhackade vitlöksklyftor200 g hackade champinjoner2 hackade tomater1 dl hackad slätbladig persiljasvartpepparsaft av ½ citronKoka riset
Lägg vinbladsdolmarna i en ugnsform och tillsätt 2 dl vatten och lite olivolja. När jag kom hem förra onsdagen från Turkiet hade mamma varit så snäll och använt vinbladen i mitt kylskåp
Här serverad med tabbouleh, vinbladsdolmar, hoummus, labneh (myntayoghurt), lammfärsbullar & sallad. Minns första gången jag var i Turkiet 1991 och blev serverad en köttgryta som var SÅ god
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.