1100 gram
grovt riven lagrad ost som Grana padano eller helst grekisk Kefalotyri. Gruyere, parmesan eller liknande ost blir också gott. Billigare gratängost och mozzarella funkar också.
175 gram
fetaost (1/2 paket)Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skiva aubergine i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en bunke och blanda med 0,5 tsk salt. Låt stå. Tomatsås: Hacka lök samt pressa vitlök och lägg i en såskastrull. Fräs lök, vitlök och socker i olivolja någon minut. Tillsätt timjan, rosmarin, oregano och ett krm svartpeppar. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och låt stå och puttra under lock medan du lagar resten. Rör då och då. Ostsås: fräs mjölet utan att ta färg i olivoljan under omrörning. Använd en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lite av mjölken i taget under omrörning till en sås. Låt ostsåsen koka på låg värme i minst fem minuter. Rör då och då - akta så den inte bränns. Smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar. Skölj av saltet på aubergineskivorna. Torka dem torra med lite hushållspapper. Stek aubergineskivorna några i taget i några minuter på varje sida i lite olivolja så de får lite färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik. Skala potatisen. Skär dem i 0,5 cm tunna skivor. Riv ost och smula fetaost. Lägg på en tallrik. Vänd i hälften av osten i såsen. Dags att lägga ihop gratängen: Smörj en ugnsform eller gratängform med olivolja. Lägg hälften av potatisen i ett lager i botten. Krydda med något halvt krm salt och peppar. Lägg på hälften av aubergineskivorna, sedan hälften av tomatsåsen samt hälften av ostsåsen. Upprepa ett sista lager med resten av potatisen (salta och peppra), aubergineskivorna, tomatsåsen samt sist ostsåsen. Sätt in i mitten av ugnen och baka gratängen i 30 minuter. Täck ev. över med folie om den börjar brännas på toppen. Ta ut och strö över resten av osten. Baka i 10 minuter till så att osten får färg. Börjar den brännas så täck över med lite folie. Sänk värmen till 175 grader. Ta ut och känn om potatisen är mjuk med en sticka eller kniv. Om inte så täck över med lite folie och baka tills den är mjuk förslagsvis i 10 minuter till. Låt svalna något innan servering.
Den här vegetariskamoussakan med röda linser istället för köttfärs är helt otroligt god. Denna gång i form av en av mina favoriträtter från det grekiska köket, nämligen moussaka
VEGETARISKMOUSSAKA. Moussaka är en grekisk rätt som innehåller hackat kött och flera sorters grönsaker, som varvas i en eldfast form och täcks med ostsås
Trots att originalet innehåller kött finns det passar rätten alldeles utmärkt att laga vegetarisk, och det finns flera recept på olika sorters vegetariskmoussaka, med allt från kikärtor till potatis till sojafärs
Denna moussaka skiljer sig från en klassisk vegetarisk variant och innehåller vitkål, som ni ser. Jag gjorde här om dagen lite spontant en egen vegetarisk variant, med smakrik tomat- och lins-sås
Här har vi ett perfekt exempel på varför jag är en receptslav. Någon har faktiskt kommit på ett bra recept och då tycker jag inte man ska börja krångla med det
Det här receptet är taget ur "Vegetarian the best ever recipe collection". Receptet hade jag provat förut och skrivit i marginalen att det var gott men rätt så mycket besvär och inte riktigt värt det
Jag gillar moussaka men inte att tillaga den eftersom all matlagning som ta mer tid än dryga halvtimmen (exklusive tiden i ugnen) är slöseri med tid enligt min mening
Meat-free Monday igen och vegetariskt blir ju mer och mer populärt överallt. Det vill jag visa med denna superenkla – och så goda – vegetariska vardagsrätt som tar ca 15 minuter från start tills det är klart
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.