2 tsk
korianderfrön, lätt rostade i torr stekpanna
½ tsk
spiskumminfrön, lätt rostade i torr stekpanna
10 färska
gröna chilifrukter (helst de små man finner i asiatiska affärer – de mer vanliga större ger för tam smak)
½ dl
färska finhackade korianderblad
6 finhackade
korianderrötter (sitter ofta kvar när du köper koriander i asiatisk affär)
1 tsk
frusen krachai, finhackad eller 2 tsk torkat krachaipulver (en annan ingefärssläktning, som man har i curryn när den ska användas till fisk och skaldjur) – kan uteslutas
eller
3 stjälkar
citrongräs (lemongrass), finhackad
lemongrass
5 skivor
torkad (lätt rostad) eller
3 skivor
frusen
6 skivor
fruset makrutskal (skal av en slags lime med skrovligt skal – ta vanlig lime om svår att få tag på), finhackat
8 vitlöksklyftor,
finhackade
4 schalottenlökar,
finhackade
2 mörkgröna
salladsblad, finhackade
1 tsk
gurkmeja
1 tsk
kapi (räkpasta – busäckligt i sig själv, men bidrar verkligen till den äkta smaken, så härda ut till det underbara resultatet!)
2 tsk
salt
½ dl
mat- eller kokosolja
2 burkar
kokosmjölk
2-6 msk
currypasta (pröva dig fram till den hetta och smak du gillar – tänk på att hettan inte alltid framträder direkt)
800 gram
kyckling, fläsk eller nötkött skuret i tunna skivor alt. fisk eller räkor
2-3 st
frusna eller torkade limeblad (kallas makrutblad och finns i asiatiska affärer)
1 msk
nam pla, thailändsk fisksås (finns i asiatiska affärer men även ibland i vanliga livsmedelsaffärer numera)
1 msk
palmsocker, farinsocker eller muscavadosocker
thailändskgröncurry med massor av grönsaker (med svensk anpassning). I mitt recept tillsätter jag mer grönsaker än traditionella recept anger och serverar curryn antingen som matig sopp-gryta utan ris eller ibland med ris
Kyckling med gröncurry, det var inte alls tokigt på något vis. Bryn kycklingen och löken tillsammans med currypastan, krydda med salt och lite svartpeppar
Just idag blev det snabbwokat sidfläsk i röd curry och kokosmjölk, fantastiskt gott. Hacka vitlöken och bryn snabbt i lite olja tillsammans med currypastan
ÄNTLIGEN har jag fått till ett riktig bra recept på thaigryta med gröncurry. Stirra dig inte blind på valet av grönsakerna i receptet, man kan variera denna rätt i det oändliga
Lägg i grönsakerna före köttet om de tar lite tid att koka, som t. Currypasta. Sockerärtor eller zucchini i skivor kokar på lite kortare tid och snabbast går frusna gröna ärtor
Kan ersättas med annan grönsak som passar, t. Thailändskcurrygryta är mitt svar på snabbmat. Alltså, inte hämtmat men inte heller hemmagjord currypasta
Recept på Gaeng Khiao Wan, gröncurrypasta. röd, grön eller gul. Mest kända är kanske de thailändskacurryrätterna, heta, mustiga av kokos eller lätta och syrliga, ofta med namn efter chilin som använts
Lägg upp riset, gröna bönor i röd curry och fiskfilerna på tallrikar, garnera med lite extra lime och kanske lite Thaibasilika om du har tillgång till det
Gröna linser i kokosmjölk – Cherupayar curry – Grön linsgryta. Gröna linser med kokosmjölk. Currybladen som ger grytan en speciell smak, går att köpa i de flesta affärer specialiserade på asiatisk mat
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.