2 tsk
korianderfrön, lätt rostade i torr stekpanna
½ tsk
spiskumminfrön, lätt rostade i torr stekpanna
10 färska
gröna chilifrukter (helst de små man finner i asiatiska affärer – de mer vanliga större ger för tam smak)
½ dl
färska finhackade korianderblad
6 finhackade
korianderrötter (sitter ofta kvar när du köper koriander i asiatisk affär)
1 tsk
frusen krachai, finhackad eller 2 tsk torkat krachaipulver (en annan ingefärssläktning, som man har i curryn när den ska användas till fisk och skaldjur) – kan uteslutas
3 stjälkar
citrongräs (lemongrass), finhackad
lemongrass
5 skivor
torkad (lätt rostad) eller
3 skivor
frusen
6 skivor
fruset makrutskal (skal av en slags lime med skrovligt skal – ta vanlig lime om svår att få tag på), finhackat
8 vitlöksklyftor,
finhackade
4 schalottenlökar,
finhackade
2 mörkgröna
salladsblad, finhackade
1 tsk
gurkmeja
1 tsk
kapi (räkpasta – busäckligt i sig själv, men bidrar verkligen till den äkta smaken, så härda ut till det underbara resultatet!)
2 tsk
salt
½ dl
mat- eller kokosolja
2 burkar
kokosmjölk
2-6 msk
currypasta (pröva dig fram till den hetta och smak du gillar – tänk på att hettan inte alltid framträder direkt)
800 gram
kyckling, fläsk eller nötkött skuret i tunna skivor alt. fisk eller räkor
2-3 st
frusna eller torkade limeblad (kallas makrutblad och finns i asiatiska affärer)
1 msk
nam pla, thailändsk fisksås (finns i asiatiska affärer men även ibland i vanliga livsmedelsaffärer numera)
1 msk
palmsocker, farinsocker eller muscavadosocker
Vill du ha eldigare currypasta så som thailändarna ofta lagar den behåller du fröna på chilin. Den här currypastan används till currypå kyckling, fisk, skaldjur och fläsk
Du bestämmer själv hettan på soppan genom att tillsätta mer curry efter smak. Hetta upp kokosoljan tillsammans med curry, och fräs lök/vitlök under omrörning någon minut
Lägg i den hackade löken och stek tillsammans med den röda currynpå låg värme tills löken är mjuk. Idag är det en härlig vårdag på utsidan och fåglarna sjunger ikapp
Pensla påthai red curry. Trä upp dem på blötlagda träspett. kelda thai red curry1påse salladsmix1 förp. fetaost10 körsbärstomater1 baguette4 dl sweet chili sås4 portioner risGör såhärSätt ugnen på 200 grader. Dela kycklingfiléerna i 3 delar på längden. 1 Kycklingspett thai red curry
Sist malda torkade kryddorSedan gör man såsen på tomat, kokosmjölk, eller kanske hackade nötter i vatten, för att till sist tillsätta kött, fisk eller grönsaker
Massaman curry är en Thailändsk version av en maträtt som ursprungligen var persisk. PåThailändska heter den nam phrik kaeng massaman eller nam phrik kaeng matsaman
Den som inte gillar fisksås ska inte lukta på den eller tänka på den utan bara snällt droppa i den i curryn för utan den får du inte samma resultat med fyllig härlig thaismak – jag lovar, du känner den inte men du känner umamieffekten som är så viktig för att få rätt smak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.