Vispa med elvisp och vispa sedan ner äggvitorna. Nej detta är ju inte surdeg i den bemärkelsen men de stora hålen i brödet påminner verkligen om surdeg
Det är dessutom många som frågat mig om det här medsurdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Detta recept är inspirerat av ett av mina första småbröd, men med lingongrovamix istället för havrebrödsmix – Glutenfria surdegsfrallor/småbröd, och utan frön eller kärnor till lilltjejen för tillfället tenderar att reagera mot det mesta
Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra
Surdegsfrallor m. Det är något alldeles speciellt med att baka eget bröd. Surdeg,. Surdegsfrallor m. Att knåda, tålmodigt vänta, lukta och till sist även få smaka på något som man lagt ner både kärlek och tid på gör det hela bra mycket roligare än att bara rycka med sig en påse bröd från hyllan i affären
Ta ut din deg och vält ut på mjölat bord, dela upp i valfri storlek och lägg på plåt med papper. 1300 g surdeg (ung och söt surdeg). 1330 g vetemjöl (eko) [5,5 dl] 120 g fullkornsmjöl (valfri sort, eko) [2 dl] 300 g vatten, ca 25 grader [3 dl] 300 g surdeg (ung och söt surdeg) 15 g salt [0,8 msk]Väg allt utom saltet i en skål och blanda samman, täck över och låt ligga i 30 minuter
Jag har på senare tid experimenterat en hel del med glutenfri surdeg. Orsaken till att jag bakar så extremt mycket just nu är delvis för att glutenfri bakning såklart intresserar mig, men det är också frågan om recept som ska komma med i min nya bok (om de blir bra)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.