3 dl
av den mjölkersättning du tål. Vi använder ren havredryck, men rismjölk, sojamjölk, och förstås vanlig mjölk om du tål det går också bra.
2/3 msk
husk
50 g
jäst
1/2 tsk
salt
1 dl
socker
1
ägg
2 tsk
malen kardemumma eller stötta kardemummakärnor
1/2 tsk
hjorthornssalt
1 ägg
Smält matfettet och häll i den mjölk/mjölkersättning du valt. Ljumma till knappt 37 grader (hellre lite svalare än för varmt)
10 minuter
Blanda i hjorthornssalt och den glutenfria mjölmixen efterhand. Här måste du prova dig fram beroende på den mix du valt. Degen ska kännas smidig, blank och kladdig. (En glutenfri deg ska aldrig kännas stå slät och torr som en vetebaserad deg – då blir bullarna torra).
1 1/2 dl
fet kokosgrädde.
Ta en sked och ta ut den lite fastare kokosmassan, ta även lite av den tunna kokosmjölken som brukar sjunkit ner i botten.
Tänk att ett recept nästan "utan allt" kan bli så gott. Det var min äldsta dotters barndomskamrat och bästa vän Hilda som gifte sig med sin sambo Martin, och med lilla dottern Elisabet som söt och lite motsträvig brudnäbb
Får jag lov att bjuda på en söt hembakt varm och saftig semla utan socker, gluten eller mjölk. Det var många år sedan jag åt en semla och faktum är att detta var den trevligaste semla jag någonsin ätit
Fritt från mjölkprotein, ägg, sojaoch gluten. Med citrongräs, chili, ingefära ochkokosmjölk. En blandning av svenska rotfrukter och influenser från Thailand
Tomt i skåpet och lördagsfika önskas. 15o g mjölkfritt margarin. i det ”veterecept” som jag utgick från var det 2 dl – men det var alldeles för löst, så jag fick lägga i mer – och då valde jag jyttemjöl för att det binder vätska så bra. 15o g mjölkfritt margarin
mjölkfritt margarin och farin- eller muscovadosocker till formen. Jag gör degen med händerna för att det mjölkfria margarinet ska gå in så bra som möjligt
Smält det mjölkfria margarinet i en kastrull. Var så sugen på att baka något jag aldrig bakat förut – men med kravet att det skulle vara enkelt, snabbt och allting hemma
Tillsätt äggen och avsluta med att hälla i det smälta mjölkfria margarinet. Har ett recept sedan tidigare på bloggen men här kommer ett till som jag tycker både är godare och enklare att göra
Häll över det smälta mjölkfria margarinet i en bunke och blanda i alla ingredienserna en för en. Jag har dock förfinat receptet och fört över det från muffins till en kladdkaka där kakaon, kardemumman och hallonen gifter sig perfekt
Idag provade jag att göra den utan nötter – och det var inte dumt det heller. Rör det mjölkfria margarinet och sockret pösigt en annan skål, tillsätt ägget
Nu är jag tillbaka från semestern och sköna lata dagar. Ursprungsrecept är med rabarber men jag har även gjort med färska hallon (och även frysta – men då blir de lite mindre snygga)
Blanda i mjölmix, bakpulver ochmjölkersättning. Den här kan man ju önska att man experimenterat fram tidigare för den var så otroligt god – och enkel att göra
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.