0,75-1 L
skal från räkor
ca 500 g ryggrad/ben från fisk
1 msk tomatpuré
1 gul lök (hackad)
någon tumme rotselleri (grovt hackad)
2 morötter (skivade)
10 cm purjolök (skivad)
1,5 L vatten
2 lagerblad 5 hela vitpepparkorn
1 ark kombu
1 dl bonitoflarn
2 msk (röd) misopasta
3/4 msk MSG (natriumglutamat)
ev. salt och peppar efter smak
Ramen
250 g äggnudlar
12 pilgrimsmusslor (smör att steka pilgrimsmusslorna i)
2 ägg (kokta med rinnande gul, men fast vita)
250 g pak choi (ångad)
2 röda chilifrukter (finhackade utan kärnor)
salladslök (skuren på diagonalen i tunna skivor)
rödbetsgroddar
koriander
rostade cashewnötter (stötta)
kimchi
Gör så här
På midsommar och nyårsafton är den stående vickningen i min familj min mosters Kräftströmming. Ta ut, lägg på körsbärstomaterna och strö över den rivna osten
Knacka på skalet på öppna musslor. Skär några tunna skivor smör och lägg på varje skiva. Fräs på medelhög värme i 5 min. Tillsätt musslorna i grytan och låt puttra under lock på medelvärme i ca 5 min. Se till att de är täckta av vätska och låt sjuda på låg värme under lock i ca 5 min. Knäck 1 ägg i en bunke och tillsätt ½ msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 1 pressad vitlöksklyfta och 2 krm salt och vispa. Tillsätt 1½ dl neutral olja droppvis och vispa hela tiden tills den tjocknar. Sätt ugnen på 225°. Strö över lite färsk persilja (eller torkad örtkrydda) och gratinera i ugnen i 5-10 min (beroende på ugn)
Jag åt förståss direkt ur pannan på riktigt vis. När jag var i Valencia (paellans huvudstad) för några månader sedan fick jag prova på äkta paella som tillagades över öppen eld och serverades i stora gjutgärnspannor
Taco från grunden med enkla råvaror och godaste tacokryddan påmittvis. Men när alla är samlade hemma inklusive pojkvän och kompisar så står tacos högt på fredagsmyslistan
Om du tycker att detta känns fettsnålt kan du lägga i en smörklick i skålen (supergott) ha olja över eller servera en dessert med mera fett i, som exempelvismitt mejerifria osötade chokladmousse
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.