Lax med citronsås och risonipilaff
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 4 1 röster

Ingredienser

  • 800 g laxfilé
  • 15 dl vispgrädde
  • 13 dl crème fraiche
  • 11 dl färsk dill, hackad
  • 10,5 purjolök
  • 11 citron (justera syra efter smak)
  • 11 fiskbuljongtärning
  • 11 tsk dijonsenap
  • 1 salt
  • 1 peppar
  • 1500 g risoni
  • 115 g smör
  • 11 msk olja (neutral- eller olivolja funkar bra)
  • 11 grönsaksbuljongtärning
  • 15 dl kokhett vatten
  • 1800 g laxfilé 5 dl vispgrädde 3 dl crème fraiche 1 dl färsk dill, hackad 0,5 purjolök 1 citron (justera syra efter smak) 1 fiskbuljongtärning 1 tsk dijonsenap salt peppar
  • 1 Risonipilaff500 g risoni 15 g smör 1 msk olja (neutral- eller olivolja funkar bra) 1 grönsaksbuljongtärning 5 dl kokhett vatten saltSätt ugnen på 200 grader. Tvätta och strimla purjolöken. Lägg purjolöken i botten av en ugnsform. Skär laxen i portionsbitar, ta bort skinnet. Lägg laxbitarna över purjolöken. Blanda crème fraiche, grädde, dill, senap, finrivet skal och saft från citronen samt smulad buljongtärning i en skål. Blanda såsen väl och smaka av med salt och peppar. Häll försiktigt såsen i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Hetta upp smör och olja i en gryta. Stek risoni under omrörning tills den får lite färg. Tillsätt smulad buljongtärning och stek lite till. Krydda med salt och peppar. Häll över kokhett vatten, blanda och täck sedan grytan med ett lock. Sänk värmen och tillaga på medelvärme tills risonin mjuknar, ca 15 minuter. Fluffa till risonin med en gaffel, låt svalna utan lock och servera till laxen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.