Värm vattnet så att det blir fingervarmt, 37°C. Häll vattnet över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt, kryddor, vetemjöl och det mesta av rågmjölet. Arbeta samman degen och tillsätt eventuellt mer mjöl. Degen ska vara lös och lätt.
Strö över lite vetemjöl, lägg på en bakduk och ställ degen att jäsa på varm och dragfri plats till sin dubbla storlek, ca 1¼ timme. Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.
Arbeta samman degen i bunken.
Ta upp degen på bakbordet, mjölat med rågmjöl. Knåda degen några minuter.
Dela degen i 40 delar, forma till bullar.
Kavla ut dem i rikligt med rågmjöl till runda, tunna kakor. Använd gärna kavelstrumpa och kavelduk.
Kavla sedan eventuellt ett par gånger med kruskavel.
Lägg kakorna på bakplåtspapperklädda plåtar och gör ett hål i mitten på varje kaka med hjälp av ett litet glas.
Sätt ugnen på 250°C.
Låt dem jäsa ca 10 minuter. Grädda dem i mitten av ugnen ca 5 minuter.
Värm mjölk och matfett till 37°C. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut det med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, hjorthornssalt, stött kummin, rågmjöl och det mesta av vetemjölet
Det här är ett knaprigt lättbakat knäckebröd med mycket frön. Glutenfritt knäckebröd med frön och majsmjöl 1 plåt. Bröd, Frön, Glutenfritt, Hårt Bröd, Knäckebröd, Majsmjöl 2 dl majsmjöl
Hemlagat knäckebröd är ju så himla gott. Och knäckebrödet smakar otroligt gott, prova. ) Knäckebröd (2 plåtar). Om knäckebröden inte är helt torra efter 40 min, öppna ugnsluckan och ha på lite värme tills de är torra
Jag gjorde dessa knäckebröd här hemma för ett tag sedan och dom blev storfavoriter direkt. Häll på lite frön och kärnor ovanpå (se till att kärnorna fastnar, annars kommer de glida av när knäckebröden är klara)
Jag gjorde denna gången runda knäckebröd och då räcker denna sats till ca 30 st. Det går lika bra att platta ut all smet på en plåt och bryta knäcket i bitar när det är färdigt
I helgen åt jag ett supergott knäckebröd när jag och mina väninnor var på restaurang i Jönköping. Detta måste jag bara baka tänkte jag och av en händelse hade min ena väninna ett recept på liknande knäckebröd
Goda att äta som knäckebröd, snacks eller krossa över fil. Strö över flingsalt och torkad timjan över de ogräddade knäckebröden och tryck till lite så det fastnar
Att baka eget knäcke till Julbordet är nog bland det roligare inslagen på just ett Julbord, inte heller är det svårt, tar bara lite tid då man inte kan grädda så många åt gången i en vanlig hemmaugn, men enligt mej så är det värt det
Knäckebröd 150 grader i mitten på ugnen i ca 30 min. Knäckebröd 150 grader i mitten på ugnen i ca 30 min De är olika från ugn till ugn men det lär ni er direkt
I ett anfall av överdriven huslighet började jag, för några år sedan, att baka eget knäckebröd. Jag drev på den här tiden en liten restaurang, där jag serverade hembakat knäckebröd till lunchen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.