harissa eller sambal oelek efter eget tycke och smak (vi hade ca ½ tsk harissa)
1 burk
á 400 g kokta kikärter
2 dl
okokta gröna linser - skölj av dom i en sil innan du lagar till dom
salt och peppar
citronsaft
1 dl
hackad persilja
Börja med att fräsa lök och grönsaker i olja och en klick smör på medelvärme tills de mjuknar, rör om under tiden.
Tillsätt ingefära, kryddor och tomatpuré och fräs ytterliggare någon minut under omrörning.
Blanda ner krossade tomater, buljong, vatten, harissa (eller sambal) kikärter, koka upp och häll i linserna.
Låt soppan småputtra under lock ca 30 minuter tills linserna är färdigkokta, rör om i början så att inte linserna fastnar och klumpar samman sej i botten av grytan. Späd eventuellt med mer vatten under tiden om du tycker att det behövs.
Innan servering smakar du av med citronsaft och rör ner persiljan.
Liten nypa kanel (mindre än en halv tsk). Saften från färsk citron. 6 portioner marockansklinssoppa. Ca 1,5 liter hett vatten. 6 portioner marockansklinssoppa. Ca 1,5 liter hett vatten
För hela slanten var kanske lite dumt att säga, för detta får nog ändå räknas som budgetmat. Dennagången fick vi dessutom till kryddningen riktigt bra så testa att laga soppan du med om du vill ha något värmande i höstrusket
Eftersom jag visste att det skulle vara blåsigt, blött och kallt ute så hade jag varit förutseende nog att koka en sats värmande grekisk linssoppa att ha till lunch
Här har jag använt sådana och gjort enmarockanskinspirerad soppa. Numera finns även delikatesslinser i form av de små Puylinserna eller Belugalinserna som likt de röda linserna inte heller behöver blötläggas
Såhär i vinterkylan är det alltid gott att få i sig en varm soppa och min favorit är harira - enmarockansk soppa med kikärtor, linser, vermicelli och lite kött
Hacka löken och vitlöken. Kryddigt ris. Skär auberginen och zucchinin i stora bitar. Kryddigt ris. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs alla grönsakerna tillsammans på medelvärme
Det blåser, är ruggigt och regnet står som spön i backen. Ska man få lite fart på livsandarna finns det ingen annan råd än att tillaga sig en värmande soppa
Tant Gul | Välkommen att titta in i min fotoblogg om mat och vin…
Jag lagar hariran i tryckkokare vilket gör tillagningstiden kort. Om jag använder nötkött så kokar jag småskurna bitar med olja, kryddor och lite vatten ett tag i tryckkokaren först
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.