Grekisk souvlaki med tzatsiki och lantsallad
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • cirka 800 g benfri lammstek
  • 1 grillspett
  • 1 flingsalt
  • 11/2 citron, rivet skal
  • 13 msk olivolja
  • 11 msk hackad oregano eller 1 tsk torkad
  • 11 hackad vitlöksklyfta
  • 11/2 tsk nymald svartpeppar
  • 11 gurka, grovriven
  • 11 tsk salt
  • 13 dl grekisk yoghurt
  • 12 rivna vitlöksklyftor
  • 11 msk olivolja
  • 1 salt & svartpeppar
  • 14 tomater
  • 11 gurka
  • 11 grön paprika
  • 11 röd lök
  • 1200 g fetaost
  • 1 olivolja
  • 1 salt & peppar
  • 1 oregano
  • 14 grillade citronerSkär köttet i små tärningar och lägg dem i en plastpåse. Tillsätt citronskal, olivolja, oregano, vitlök och svartpeppar. Gnid in marinaden i köttet. Knyt till påsen och lägg den i kylen minst 1 timme.
  • 1 Lägg grillspetten i blöt, cirka 30 minuter. Trä upp köttet på spetten, gärna dubbla, så är det lättare att vända köttet. Salta köttet. Grilla köttet runtom, totalt cirka 6-8 minuter. Dela och grilla citronhalvor på grillen, cirka 5 minuter.
  • 1 Tzatsiki: Salta den rivna gurkan och låt den rinna av i en nätsil. Pressa ur så mycket saft som möjligt ur gurkan. Blanda den med grekisk yoghurt, vitlök, olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera till grillspetten med grekisk lantsallad och bröd.
  • 1 Lantsallad: Dela tomaterna i bitar. Dela, kärna ur gurkan och skär den i bitar. Skiva paprikan. Skala och skiva rödlöken. Blanda salladen i en skål. Bryt fetaosten i bitar och fördela oliverna ovanpå. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Garnera med oregano.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.