300 g
vatten, 330 g vetemjöl, 60 g rågmjöl och så lite honung, jäst och salt. När jag vill göra om det till ett surdegsbröd lånar jag rågmjölet, 60 gram alltså, och 100 gram av vattnet och gör surdeg av. Jag blandar det med en klick rågsurdegsgrund och låter det stå över natten. På morgonen när det bubblat igång rör jag ihop det med resten av ingredienserna och bakar vidare.
2
msk
1
dl
100 g
(1 dl) ljummet vatten
2
dl
1
tsk
5 1/2
dl
1
msk
2
tsk
150 g
(3 dl) valnötskärnor
250 grader
Efter
15 minuter
kan man öppna luckan och titta till bröden
Resten av söndagen gick till lite matinköp, menyplanering och slappande i soffan. Så har snart ännu en måndag kommit och gått, vart helgen tog vägen har vi ingen aning om - den försvann snabbt
Smaksätt med kakao, apelsin, chili och salt och mixa lite till. Två stora favoriter här hemma är nice cream och clementinsorbet och nu kan vi även lägga till chokladpudding
Och – vi är nog beredda att hålla med. Ordet paleolitisk kommer från den första och överlägset längsta av de tre tidsperioderna av stenåldern som kallas Paleolitikum
Denna veckan har jag varit sugen på lite mer varma mellis och luncher även lite julinspirerat. Jag vet att många har svårt att hitta på bra och nyttiga mellanmål och snabba luncher
Den sockerfria päronkakan med kanel visade sig vara den godaste sockerfria kaka jag bakat hittills. Jag har syltat, kokat, degat och jäst på tvären och bredden så det känns väldigt bra att sätta sig här och få lite bloggfrid en stund
Lätt att göra ochlite extra nyttig. Tycker att bullen ofta är ganska torr och tråkig. Nu är jag ingen superduktig bagare men nästa gång ska jag använda mig av min muffinsplåt för att få lite finare bullar
Jag lät den stå lite för länge, och hade lite sjåigt att få till fina bitar utan att fudgen sprack. Jaja, det dröjer tills vi kan kasta långkalsonger och broddar, plocka tussilago och brista ut i det berömda vårskriket (ni vet det där som Ronja Rövardotter bara var tvungen att få ur sig när våren hade anlänt), men ändå
Recept på goda blåbärsbars med citron kardemumma ochlite vårspatt. Fick riktig vårspatt efter jobb och formligen sprang ner till havet med kameraväskan över axeln, musik i lurarna och lust i kroppen
Här gjorde jag i alla fall ett litet försök att spotta upp mig och klä pannacottan i nyårsdress. Den är lättgjord, går att förbereda, och går att variera i all oändlighet med olika smaker
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör under omrörning tills den blir lite glansig. Tillsätt champagne, vatten, grönsaks-, hummer-, fiskfond och lagerblad
Rör försiktigt ned mandelspånen och häll upp i en liten form fodrad med bakplåtspapper. Jag är spik nykter och inte så värst mycket knäppare än vanligt
Och nu vill jag sprida lite bloggkärlek. Kanske du som jag älskar helgfrukost, när man kan sitta länge och bara njuta av den där heta koppen kaffe, läsa morgontidningen i lugn och ro och äta både en och två och kanske till och med tre mackor med ett tjockt lager brieost
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.