Nu i kommande advents- och juletid pytsar jag också i saffran i fyllningen, och får en jättegod saffranskaka, som blir ett värdigt alternativ till de traditionella lussebullarna
Rulla ihop bullarnaoch lägg dem i formar. Riv ner det och krydda sedan med lite kardemumma. Jag tog ett vanligt recept på lussekatter men bakade ut det som snäckor och hade helt enkelt i chokladen, mandelmassanoch kardemumman som fyllning
Dessa saffransbullar är så vansinnigt goda. Rulla ihop och skär bullarnaoch lägg i formar. Smöra med hälften av smöret och hacka chokladen och strö halva den över smöret
Saftiga och fina saffranslängdermed en oemotståndlig fyllning av mandelmassaoch vit choklad. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet
Hittade detta recept på supergott bröd, passar perfekt om du ska servera en gryta, eller ät dom bara som dom är med lite smör på, kanske till kvälls teet25 gr jäst2½ dl vatten2 msk rapsolja1 tsk timjan½ tsk salt½ dl kesella5½ dl mjölmix med fibrer½ rödlök½ paket fetaost (75 gr)6 st svarta oliver (urkärnade)2 msk hackade soltorkade tomaterGÖR SÅ HÄR. Hacka löken och tomaternaSkiva olivernaTärna fetaostenSmula jästen i bunkeVärm vattnet och oljan till fingervarmtHäll det sedan i bunken med jästen, rör om så jästen löser sigTillsätt timjan - salt - kesellaBlanda välTillsätt mjölmixen och blanda, gärna med elvispen(degen är väldigt kletig men så ska den vara)Blanda sedan i rödlöken - hackade tomaterna - oliverna - tärnad fetaostBlanda ihopSkeda upp degen i 10 bullformar (stora bullformar)Jäs under bakduk i 45 minSätt under tiden på ugnen 225 graderGrädda brödet i mitten av ugnen ca 10 minPensla det färdiga brödet med vattenLåt svalna på galler under bakdukSedan är det bara att njuta, antingen tillsoppa eller en god köttgryta, eller ät den som den är, ljummen med lite smör på
Den här godsaken har jag bakat idag och är väldigt nöjd med resultatet. Jag kokade först upp en liten sky/sås/sirap som jag lät plommonen puttra i på låg värme medan jag gjorde själva kakan som jag hade en del av sirapen i
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.