Tårtan är en ljuvlig skapelse med en mandelbotten, sen en sjuden kräm med ägg, citron ochvit choklad, sen ett lager vispad grädde, och som kronan på verket drösvis medfärskabär
Till Josefins tårta hade jag blåbärssyltochfärskablåbär eftersom hon älskar blåbär, men nu i oktober - Rosa Bandetmånaden - väljer jag rosaröd hallonsylt och lika rosaröda färska hallon för att påminna oss alla om att vi ska hjälpas åt att utrota bröstcancern - och all annan cancer också för den delen
Toppa medfärskabäroch florsocker. Bred Mascarpone på pizzabottnarna och riv över vit choklad. Kavla degen och stansa ut små pizzor med ca 10-15 cm i diameter. Sänk ugnsvärmen till 225 grader och baka i mitten av ugnen ca 10 minuter. 100 g vit choklad. 200 g färskabär, t ex blåbäroch hallon
Vispa äggvitorna till fast skum, och tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Som avslutning på påskaftonsbuffén bjöd jag på den här festtårtan, som föll samtliga gäster i smaken
Servera - gärna fortfarande en aning ljummen - med riktigt kall vaniljsås till. Risflingorna kan bytas mot glutenfria havregryn, boveteflingor, hirsflingor eller quinoaflingor, och för att göra pajen laktos- eller veganvänlig använder du en mjölkfri vit choklad och byter det vanliga smöret mot laktosfritt eller mjölkfritt alternativ
Den här lättfixade efterrätten - som passar lika bra till fika - hjälptes Lilla I och jag åt att göra när vi skulle få påhälsning av en god vän förra veckan
Choklad- och kokostopping. Botten är gjord på mandel - och kokosmjöl, sen kommer en kompott på Limoncellosjuden rabarber, och ovanpå det en kräm medvit choklad och kokosflingor
Du som inte har bekymmer med att tolerera mjölk kan naturligtvis använda vanlig vit choklad. Blanda potatismjöl och vaniljsocker och lägg i en plastpåse tillsammans med den skurna rabarbern
Fyll den enkelt med grädde ochbär, kanske ringla över lite kolasås eller lite smält vit choklad. Äggvitorna ska vispas till hårt skum, gärna med maskin, och därefter ska hälften av sockret arbetas in
Då åt vi - förutom bl a kokosjordgubbssmoothie och nygjord mysli - även de här pannkakorna. Låt svälla minst en halvtimme i rumstemperatur - eller i kyl över natt
Sommartid innebär att det är frukt- ochbärtidoch det gäller att ta tillfället i akt att njuta av de frukter ochbär som är mogna just nu, färska eller tillagade i goda efterrätter
Först en marängbotten, sen jordgubbsmousse medvit choklad, därefter vispad grädde ochfärskabär. Blanda socker, vaniljsocker och maizena och tillsätt lite i taget under fortsatt vispning, och vispa en bra stund tills det blir ett tjockt, vittoch pösigt, nästan klistrigt äggskum
Häromdagen när vi skulle ha lunchgäster på besök gjorde jag en ny djupdykning och hittade ytterligare en burk finfina björnbär, som jag plockade tillsammans med L, svåger och svägerska i Torekov i somras (blogginlägget är däremot från året dessförinnan)
Det har också mycket lägre GI än vanligt, vitt socker, ungefär hälften. Andra gången jag gjorde den här kakan hackade jag lite extra mörk choklad samt skållad, skalad och grovhackad mandel och strödde över innan gräddningen, tog blåbär till, och smaksatte grädden medblåbärspulveroch lite florsocker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.