1 guldpulverChokladtårta:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
1 Rosta
solroskärnorna i en torr het stekpanna tills det böjar knäppa i dem. Låt de svalna. Finhacka solroskärnorna med mjölet i matberedare. Smält smör och choklad i en glasskål i mikrovågsugn eller över varmt vattenbad.
1 Vispa
äggulorna med 1 deciliter av sockret tills de är porösa, cirka 10 minuter. Rör ner i choklad- och smörblandningen. Tillsätt solrosmjölet, salt och rivet apelsinskal.
1 Vispa
äggvitorna i en ren skål till ett mjukt skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget. Fortsätt vispa tills äggvitan är tjock och blank. Vänd ner den i två omgångar i chokladsmeten till en jämn smet.
1 Häll
smeten i formen och grädda på nedersta falsen, cirka 45 minuter. Känn efter med sticka att den är torr. Låt kakan kallna. Dela den i två bottnar.
1 Fyllning:
Skär aprikoserna i bitar och lägg i en kastrull med vatten och socker. Tillsätt rivet apelsinskal och -saft. Koka under lock tills aprikoserna är mjuka, cirka 20 minuter. Mixa slätt. Bred aprikosfyllningen mellan bottnarna.
1 Glasyr:
Koka upp grädden i en kastrull. Ta av värmen. Hacka chokladen och lägg i grädden. Rör tills den smälter. Rör ned glukossirap och apelsinlikör. Låt glasyren svalna något innan den breds ut den på chokladtårtan.
1 Ganache:
Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden med apelsinskal och häll över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna tills den är spritsbar. Lägg ganachen i en spritspåse med krustyll. Spritsa rosor på tårtan och garnera med ev kanderat apelsinskal och guldpulver.
En av favoriterna på gårdagens temadag med franska bakverk blev den franska chokladtårtan. Skär kakan i smala bitar och servera med grädde och färska bär
Vispa några minuter med elvisp till du fått en fin jämn smet. Sonen har beställt tårta till Nationaldagen så nu har jag bakat en chokladtårta som jag hoppas är lika god som den ser ut
Det jag visste från början var att jag ville garnera med choklad-fingrar men sen satt jag och googlade tårtfyllningar och till slut bestämde jag mig för hallonmousse (för att få lite syrlighet) och kolagrädde (för pappa älskar kola)
Den här tårtan innehöll min favorit kladdkaka eller fransk chokladtårta som det så fint heter då det är massor av smält choklad i dem istället för kakao
Till efterrätt gjorde vi en otroligt god chokladtårtamed tryffelglasyr och rostade pinjenötter. )Igår kväll kom min fina svägerska på besök och vi lagade den mycket goda pastan med salami, pinjenötter och ricotta som jag gjorde för någon vecka sedan
Chokladtårta. Smörj en form och pudra med kakao. Låt sedan smöret smälta med chokladen. Den här mastiga saken bjöd jag på i lördags, choklad, choklad och lite mer choklad
endast hälften av dessa ingredienser räcker för chokladtårtan). Tillsätt mjölk, smält smör, ägg och vanilj till mjölblandningen och blanda ihop på medelhög hastighet tills väl kombinerat
Om du inte tycker det verkar snabbfixat, så prova att göra en moussefylld tårta med smörkräm, sockerpastatäcke och skulpterade dekorationer och jämför så får du se vad jag menar
Dekorerade med några sockerblommor och serverade sedan med lättvispad grädde. I Nutellaganachen rörde jag i lite vit chokladsmörkräm jag hade över från en tårta men det är såklart lika gott med originalreceptet
Toppa med valfria färska bär Gluten- och sockerfri chokladtårtamed färska bär. Vet man att någon av gästerna på ett kalas är glutenintolerant så är det ju roligt att kunna bjuda på en tårta som alla gäster kan äta och på så vis slippa baka två tårtor, eller be personen som inte kan äta gluten att ta med eget fikabröd
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.