11 krm
muskot (valfritt - gott till lasagne)Smält smöret i en tjockbottnad såskastrull. Tillsätt mjölet och fräs runt samt rör ut klumpar med en visp. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning då och då i minst fem minuter (gärna 10 minuter). Smaksätt bechamelsåsen salt och peppar. VARIANTER: Tillsätt ev. grädde och rör om samt koka upp för en fylligare och lyxigare bechamelsås. Tillsätt muskot om du vill ex. om såsen ska vara till lasagne. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös ost (ca 1 dl riven lagrad ost) ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.
Såsen går bra att frysa. Låt koka upp och sjud sedan såsen i ca 5 minuter, tills den tjocknar något och klarnar. 3 msk vitvinsvinäger. 1 dl färdig tomatsås (ex. 1 msk kycklingfond eller 1/4 kycklingbuljongtärning
Sötsursås är klar att användas till wok, grytor eller grillat. Rör om, koka upp och låt såsen tjockna. Låt den sötsurasåsen gärna svalna innan den används till dippsås
Ta bort biffarna du stekt. Häll i grädden i stekpannan. Ha i ketchup, kalvfond och vinbärsgelén. Red av med maizena tills den får den konsistens du vill ha
Nästa gång ska jag pröva med coulis på hallon, eller kanske lingon, eller varför inte tranbär. Jag hade helt glömt av att blogga om såsen jag lagade till lantpatén härom veckan
Skala och hacka lök och vitlök. Kycklingfilé i timjansås. Fräs löken i en stekpanna tills den mjuknat och häll därefter på grädde, fond, vitt vin, soja och torkad timjan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.