Banankaka är ett klassiskt sätt att ta till vara övermogna bananer. Börja med att smöra och bröa en avlång bakform (en vanlig rund sockerkaksform funkar givetvis också)
Dessa har jag valt att dekorera med en härlig chokladganacheoch hackade hasselnötter. Tillsätt sedan mjöl, kakao och bakpulver och rör till en slät smet med hjälp av en slickepott
Men för att tacka våra fina grannar för att vi har fått våldgästa de och ockuperat deras soffa så tänkte jag att en banankaka är perfekt att ge bort som 'Tack'
Bakade en för mig ny sorts och lite annorlunda banankaka häromdagen. Dekorera med smält choklad eller glasyr (florsocker utrört med lite vatten) Låt svalna något innan du skär längderna i lagom stora bitar
Häromdagen hade jag lite fula bananer som behövde användas, här är resultatet❤️ 3 små mogna mosade bananer2 dl växtbaserad yoghurt1 msk fiberhusk 1 dl valnötter grovhackade 2 dl hasselnötsmjöl1 tsk bakpulver Vanilj och kanelVispa allt med elvisp till en jämn smet, låt svälla 10 min
Vänd ner smörblandningen, bananmoset och äggblandningen, lite i taget. 1100 g mörk choklad, hackad. 1Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. 1Vispa ihop socker, vaniljsocker och ägg. 1Blanda alla torra ingredienser – utom chokladoch valnötter – i en bunke. 1Vänd ner chokladenoch valnötterna
Ställ över en kastrull med sjudande vatten tills chokladen har smält. Lägg resten av smöret eller margarinet i en skål tillsammans med sockret och rör detta smidigt
Dekorera med ett chokladrör (här har jag beskrivit hur man gör) och en halv passionsfrukt eller flaga chokladenmed hjälp av en potatisskalare och strö ut raspet över tårtan
Skär kakan i mindre bitar medan den är varm. Slå i margarinet eller smöret och uppvispade ägg. Tryck ner de hackade nötterna (och den hackade vita chokladen) och grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10 min. 200 g hackade hasselnötter eller 100 g hasselnötteroch 100 g vit choklad
Toppa med en sked mandarinkompott och avsluta med att strö över chokladochhasselnötter. I år kände jag för att ”piffa upp” den klassiska desserten en aning och kokade en kompott av mandarinsaft- och klyftor som jag toppade desserten med
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.