Innan jag träffade min sambo Jimmy hade jag aldrig ätit tjälknöl. Tjälknöl är nog något av det lättaste i matväg, det lagar sig själv i ugnen över natten
Lägg det frysta köttet otinat i en eldfast form och ställ det i nedre delen av 100° varm ugn ca 2-3 timmar så att köttet tinar. Stick in en stektermometer i den tjockaste biten och låt köttet stå ca 10-12 timmar i ugnen eller tills termometern visar 60° för rött kött, 70° för rosa kött och 75° för helt genomstekt kött. Ställ in formen i nedre delen av 125° varm ugn och steker som ovan, men det tar bara ca 11/2-2 timmar. 1. 1 l vatten. 1 tsk socker. 1 st lagerblad. 15 st enbär
Tjälknöl på rostbiff. Tjälknöl. Servera med tjälknölen. Tjälknöl på rostbiff. Tjälknöl. Fryst nöt- eller viltstek (ca 1 kg). 1 liter vatten. 1 dl salt. 10 vitpepparkorn. 1 msk sambal oelek. Lägg den frysta steken i en ugnsform och sätt in den i ugnens nedre del 10-12 timmar. 1 msk kalvfond. Krydda med 1 tsk salt och lite peppar. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Fryst nöt- eller viltstek (ca 1 kg). 1 liter vatten. 1 dl salt. 10 vitpepparkorn 1 msk sambal oelek. 1 msk kalvfond
Valfritt Nötkött helt fruset 1kg (i detta fall nötrulle). 1 l Vatten. 1 dl Salt. 1 msk Socker. Lägg in den helfrusna köttbiten i ugnen på 100 grader i ca 8-12 timmar (varierar på storleken av köttet blir bäst på ca 9 timmar). 1 l Vatten. 1 dl Salt. 1 msk Socker
Jag har minne från när pappa tillagade tjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades
Lägg det frusna köttet på galler i nedre delen av ugnen på 100 grader. Tiden kan variera allt mellan 6 och 10 timmar. 12 dl vatten. 11/2 tsk krossad svartpeppar. 1/2 dl sweet chilisås. 1 msk mynta. 1/2 dl balsamvinäger
Salt tjälknöl på älgstek och en härligt krämig potatisgratäng och sallad till. 1 älgstek. 1,5 dl salt. 1. Lägg steken i en plastpåse med 1/2 liter vatten + 1,5 dl salt. Terre de Mistral Nr 2167. Serveras vid 16-18°C till robusta rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor och stekar. -Mama Skogly ♥ 1 älgstek. 1,5 dl salt
Servera tjälknölen kall i tunna skivor tillsammans med gratängen och en grönsallad. Frys köttet i sin förpackning i minst 12 timmar. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme tills grönsakerna är mjuka. 1. 1 gul lök. 1 liter vatten. 1 kruka persilja. 1 kruka timjan. 1 kruka rosmarin. 1 stor fänkål ca 300 g. 1 tsk salt. 1 krm svartpeppar. 1 dl mjölk
I helgen lagade jag ju tjälknöl på älg, med potatisgratäng och svampsås. 1,5 kg fruset benfritt älgkött. 1 dl salt. 1 tsk krossad svartpeppar. 1 smulat lagerblad. 1 tsk timjan. 1. Det tar olika lång tid beroende på vilket djur det är och hur steken är formad, allt mellan 6 och 12 timmar. 10 potatisar. 1-2 vitlöksklyftor. 1-2 dl riven ost. 10-15 min till fin färg. svampspad1 dl grädde1 msk smör2 msk vetemjölSoja. Stek svampen i smör tills vätskan kokat in, gärna minst 10-15 min. Rör om och låt sjuda runt 10-15 min igen. 1,5 kg fruset benfritt älgkött. 1 dl salt. 1 tsk krossad svartpeppar. 1 smulat lagerblad. 1 tsk timjan. 1
Ingredienser 1,5 kg älgstek , fryst & benfri, alt. nöt- eller hjortkött Kryddad saltlag 1 l vatten , 1-2 liter 1 dl salt 1 tsk socker 0,5 tsk svartpeppar , krossad 1 st lagerblad 15 st enbär Köp receptet
går utmärkt att göra tjälknöl av om det har legat fryst länge och blivit torrt. Beroende på köttstorlek och form, 5-12 timmar i ugn. Häll lagen i påsen, placera köttet i lagen, knyt ihop och låt ligga 10-24 timmar. 1 kg fruset kött av grövre kvalitet. 1 liter vatten. 1-2 dl salt. 1 tsk socker. 1-2 vitlöksklyftor. 1 citron. 1 rödlök
Tjälknölen förvaras utan lagen och går att frysa. Efter ca 10-12 timmar ska steken tas ut (när termometern står på 60-70 grader beroende på hur rosa du vill ha köttet. 1,5 kg fryst benfritt viltkött (älg eller hjort). 1 l vatten. 1 dl salt. 1 tsk råsocker. 1 lagerblad. 15 enbär. Saltlag1 l vatten 1 dl salt 1 tsk råsocker 0,5 tsk svartpeppar, krossad 1 lagerblad 15 enbär
Den här smarriga tjälknölen gjorde jag till julbordet. Tjälknöl är inget som man bara slänger ihop sådär, det krävs en del planering och kanske även lite nattvaka om man har den i ugnen under natten som jag hade
1. Sätt ugnen på 75°C (70 – 100° blir bra). Låt köttet stå i den nedre delen av ugnen 6-15 timmar beroende på vald ugnstemperatur och köttets vikt. När jag lagar tjälknöl av vildsvin tar det oftast runt 5-6 timmar. 1,5 l vatten. 1 dl grovt havssalt. 15 svartpepparkorn. 1 lagerblad. 1 stor lök i skivor. 1,5 l vatten. 1 dl grovt havssalt. 15 svartpepparkorn 1 lagerblad 1 stor lök i skivor
8 11/2 kg djupfryst benfri älgstek Saltlag 1 l vatten 4 msk salt 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk torkad timjan 1/2 msk torkad rosmarin Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddpåsar 10 % rabatt Santa Maria 0,5-130 g Mer info Ladda kupong
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.