1 Äppelchips
0.5 dl strösocker 0.5 dl vatten 0.25 dl limesaft 3 st äpplen fasta, syrliga Äppelglass 2 st äpplen syrliga citron saften 2 msk strösocker 2 msk syltsocker 25 g smör 1 l vaniljglass Kanderade nötter 1.5 dl strösocker 200 g hasselnötter utan skal smör en klick 1 nypa flingsaltÄppelchips Sätt ugnen på 100 grader, varmluft. Blanda strösocker, vatten och limesaft och rör tills sockret löst sig. Tvätta äpplena och ta försiktigt ur kärnhusen. Skiva äpplena så tunt som möjligt, ta bort ändbitar och trasiga skivor.
1 Lägg
äppelskivorna på en papprad plåt och pensla dem på båda sidor med sockerlagen. Torka mitt i ugnen i 3 timmar och låt gärna chipsen svalna på eftervärme i ugnen över natten. Lossa sedan de hårda chipsen och förvara dem i burk med lock till servering så att de inte mjuknar.
1 Äppelglass
Skala äpplena och skär dem i små tärningar. Lägg dem i en kastrull och pressa citronsaft över. Tillsätt strösocker och syltsocker och koka äpplena på svag värme tills de mjuknar. Det tar cirka 30 minuter, men tiden varierar beroende på äppelsort. Lägg i smöret mot slutet av koktiden så att det får puttra med i några minuter. Låt äppelkompotten svalna helt.
1 Rör
ihop äppelkompotten slarvigt med halvtinad vaniljglass och frys om i minst tre timmar, gärna över natten.
1 Kanderade
nötter Smält sockret i en stekpanna eller vid kastrull, utan att röra om. Passa så att det inte bränns. Ta från värmen och lägg i nötter, smör och salt och rör om så att alla nötterna blir täckta av smält socker. Häll snabbt ut på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka de kanderade nötterna med en kraftig kniv till ett grovt strö.
1 Servera
äppelglassen på en bädd av kanderade nötter, och toppa med ett äppelchips.
Rostad pumpa och morot mednötter och kapris- och russindressing. Den här gången hade jag en bit sötpotatis över från föregående dag som också fick följa med ner i salladen
Mina vänner, just hemkokt äppelmos är inte en smaksättning som bidrar med färg till en glassmet, så ni får tro mig - det smakade äpple, även fast skenet bedrar
Blanda nötternamed socker, kanel, ingefära och cayennepeppar. Vi brukar försöka få julkänsla i vårat uterum, så att vi kan ta glögg och lunch därinne medan degen jäser
Rosta mandel och nötter i en torr varm panna. Vänd ner mandel och nötter, låt koka 1-2 min tills det blir simmigt. 3⁄4 dl hasselnötter. 1⁄2 dl valnötter. 3⁄4 dl cashewnötter
500 g grön sparris. 2 st vitlöksklyftor. 2 msk olivolja. 150 g smör. 150 g fetaost. 0. 5 dl mandelspån. ärtskott. 500 g grön sparris 2 st vitlöksklyftor 2 msk olivolja 150 g smör 150 g fetaost 0
Hetta upp en stekpanna med olja. Rosta nötterna i omgångar i 3–5 minuter eller tills nötterna har fått färg. Foto Malte Danielsson 100 gram valnötter. 100 gram hasselnötter. 100 gram cashewnötter
En bit Brie som var kvar från julafton, fick sällskap i ugnen av rostadenöttermed en helt ljuvlig kanelsmakande äppelsirap som jag köpte när vi mustade våra äpplen på Äppelfabriken i höstas
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.