Älgfilé med bearnaise, klyftpotatis och bakade tomater
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 700 g älgfilé
  • 1 salt
  • 1 vitpeppar, rostad
  • 13 msk rödvinsvinäger
  • 13 msk vatten
  • 17 vitpepparkorn
  • 12 schalottenlökar, hackade
  • 11 kruka dragon
  • 15 äggulor
  • 1500 g smör
  • 10,5 kruka persilja
  • 1 dragon
  • 1 peppar
  • 1 cayennepeppar
  • 18 mjöliga potatisar (gärna king edward)
  • 1 olja
  • 1 rosmarin
  • 12 klyftor vitlök
  • 110 cocktailtomater
  • 110 gröna sparrisar
  • 115 gula kantareller
  • 1 smör
  • 1 Älgfilé700 g älgfilé salt vitpeppar, rostad
  • 1 Bearnaise3 msk rödvinsvinäger 3 msk vatten 7 vitpepparkorn 2 schalottenlökar, hackade 1 kruka dragon 5 äggulor 500 g smör 0,5 kruka persilja dragon salt peppar cayennepeppar
  • 1 Klyftpotatis8 mjöliga potatisar (gärna king edward) olja rosmarin 2 klyftor vitlök salt
  • 1 Ugnsbakade tomater10 cocktailtomater olja salt
  • 1 Tillbehör10 gröna sparrisar 15 gula kantareller smör salt pepparKlyftpotatis
  • Sätt ugnen på 175 grader. Skär potatisen till klyftor. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg på klyftorna på plåten. Ringla på lite olja, rosmarin och två vitlöksklyftor (skalade och tilltryckta med kniv). Salta lätt och blanda runt. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter. Ugnsbakade tomater
  • Lägg cocktailtomater i en ugnsform, ringla på lite olja och salta. Ställ in tomaterna i ugnen tillsammans med potatisen tills de mjuknat. Bearnaise
  • Rosta hel vitpeppar i en torr stekpanna. Smält smöret på låg värme och ställ åt sidan. Häll i vatten, vinäger, den hackade schalottenlöken, vitpepparkorn och en kvist dragon i en kastrull. Koka tills hälften återstår, ca 3 msk. Sila av reduktionen och häll vätskan i en ny kastrull, addera äggulorna och vispa kraftigt på låg värme tills det blivit krämigt till konsistensen (62-65 grader). Tag av värmen och droppa ner det smälta smöret under kraftig vispning, spara den vita bottensatsen i smörkastrullen. Smaka av bean med salt, hackad dragon, hackad persilja, peppar och cayennepeppar. Älgfilén
  • Putsa älgfilén från hinnor och skär den så att den blir slät. Salta och krydda filén med mortlad vitpeppar. Värm en stekpanna, i med olja och smör. Stek filen runt om så att den får fin färg. Sätt in i ugnen och tillaga till en innertemperatur på 57 grader. Ta ut och låt vila i ca 10 minuter innan den skärs upp i skivor. Tillbehör
  • Stek kantarellerna i smör, salta och peppra. Stek sparris i smör, salta och peppra. Servera alla delar tillsammans och garnera med en kvist dragon och eventuellt en kvist timjan.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.