1 Bearnaise3
msk rödvinsvinäger 3 msk vatten 7 vitpepparkorn 2 schalottenlökar, hackade 1 kruka dragon 5 äggulor 500 g smör 0,5 kruka persilja dragon salt peppar cayennepeppar
1 Klyftpotatis8
mjöliga potatisar (gärna king edward) olja rosmarin 2 klyftor vitlök salt
1 Ugnsbakade
tomater10 cocktailtomater olja salt
1 Tillbehör10
gröna sparrisar 15 gula kantareller smör salt pepparKlyftpotatis
Sätt ugnen på 175 grader. Skär potatisen till klyftor. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg på klyftorna på plåten. Ringla på lite olja, rosmarin och två vitlöksklyftor (skalade och tilltryckta med kniv). Salta lätt och blanda runt. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter. Ugnsbakade tomater
Lägg cocktailtomater i en ugnsform, ringla på lite olja och salta. Ställ in tomaterna i ugnen tillsammans med potatisen tills de mjuknat. Bearnaise
Rosta hel vitpeppar i en torr stekpanna. Smält smöret på låg värme och ställ åt sidan. Häll i vatten, vinäger, den hackade schalottenlöken, vitpepparkorn och en kvist dragon i en kastrull. Koka tills hälften återstår, ca 3 msk. Sila av reduktionen och häll vätskan i en ny kastrull, addera äggulorna och vispa kraftigt på låg värme tills det blivit krämigt till konsistensen (62-65 grader). Tag av värmen och droppa ner det smälta smöret under kraftig vispning, spara den vita bottensatsen i smörkastrullen. Smaka av bean med salt, hackad dragon, hackad persilja, peppar och cayennepeppar. Älgfilén
Putsa älgfilén från hinnor och skär den så att den blir slät. Salta och krydda filén med mortlad vitpeppar. Värm en stekpanna, i med olja och smör. Stek filen runt om så att den får fin färg. Sätt in i ugnen och tillaga till en innertemperatur på 57 grader. Ta ut och låt vila i ca 10 minuter innan den skärs upp i skivor. Tillbehör
Stek kantarellerna i smör, salta och peppra. Stek sparris i smör, salta och peppra. Servera alla delar tillsammans och garnera med en kvist dragon och eventuellt en kvist timjan.
Häll av vattnet och mixa slätt med smöret. Jag vet att det finns många som tycker att det är svårt men med lite hjälp av en termometer blir det mycket enklare att tillaga den perfekta fisken
Jag serverade med en riktigt god rökt renstek ochugnsbakadetomateroch surdegsbröd. Späd med resten av buljongen, lite i taget, under omröring tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig
Lägg överst på salladen och toppa med de bakadetomaterna. I de flesta fall, då du blir serverad en Salade Niçoise, så kommer du få en sallad med kokt potatis, rödlök, tomater, ägg, kapris, oliver och tonfisk på burk
Lammbog med benet kvar har långlagats i ugnen med örter och vin för en härligt mustig smak, till bogen serveras ugnsbakadetomateroch rostade sötpotatishalvor
Blanda ihop olja, vinäger, senap och honung i en skål och smaka av med lite salt och peppar. Rosta valnötterna hastigt på medelhög värme i en torr panna
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.